Antena 3 CNN Externe "Focul care arde în Hodeidah e văzut în tot Orientul Mijlociu". Netanyahu a urmărit de la Centrul de comandă atacul asupra bazei Houthi

"Focul care arde în Hodeidah e văzut în tot Orientul Mijlociu". Netanyahu a urmărit de la Centrul de comandă atacul asupra bazei Houthi

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Continuă tensiunile din Orientul Mijlociu. Israelul a declarat că apărarea sa antiaeriană a interceptat duminică o rachetă sol-sol lansată din Yemen, iar mişcarea Houthi a anunţat că a tras mai multe rachete spre oraşul israelian Eilat, de la Marea Roşie. În urmă cu o zi, aviaţia israeliană a lovit o bază a rebelilor Houthi, din vestul Yemenului. Atacul aerian a avut loc la peste 2.000 de kilometri distanţă de Israel şi a vizat obiective militare şi de infrastructură ale mişcării pro-iraniene yemenite. La Centrul de Comandă al armatei, premierul Benjamin Netanyahu a monitorizat, alături de responsabilii Ministerului Apărării, acest atac.

 

Armata israeliană a declarat că sistemul său de apărare antirachetă Arrow 3 a doborât proiectilul lansat din Yemen duminică, înainte ca acesta să treacă pe teritoriul israelian. Înainte de interceptare, în Eilat sunaseră sirene de raid aerian, făcându-i pe oameni să alerge la adăpost.

Atacul a prelungit o escaladare a violenţei dintre Israel şi Houthi, care a început vineri, când grupul yemenit a lansat o dronă care a lovit centrul Tel Avivului, ucigând un bărbat şi rănind alţi patru.

Sâmbătă, aviaţia israeliană a lovit mai multe obiective militare din portul Hodeidah, situat în vestul Yemenului.

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: "Focul care arde în prezent în Hodeidah este văzut în întregul Orient Mijlociu, iar semnificația este clară. Houthi ne-au atacat de peste 200 de ori. Prima dată când au rănit un cetățean israelian, i-am lovit. Și vom face acest lucru în orice loc în care va fi necesar."

La Centrul de Comandă al armatei, premierul Benjamin Netanyahu a monitorizat, alături de responsabilii Ministerului Apărării, atacul lansat la peste 2000 de kilometri distanţă de Israel.

Benjamin Netanyahu: "Portul pe care l-am atacat nu este un port inofensiv. A fost folosit în scopuri militare, a fost folosit ca punct de intrare pentru arme mortale furnizate către Houthi de către Iran. Aceste arme au fost folosite pentru a ataca Israelul, pentru a ataca țările din regiune, pentru a ataca o rută maritimă internațională, una dintre cele mai importante rute maritime din lume."

Bombardamentul vine ca ripostă la atacul cu dronă comis vineri de rebelii yemeniţi asupra oraşului Tel Aviv, soldat cu moartea unui israelian şi rănirea altor patru.

Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: "Cred că ceea ce vedem acum este încercarea de a crea şi mai multă instabilitate şi mai multă tensiune şi mai multe griji teritoriului israelian prin lansarea unor atacuri din zone diferite, din destinaţii geografice diferite, dar având în spate acelaşi stat sponsor al terorismului, Iranul."

Purtătorul de cuvânt al mişcării yemenite Houthi a scris pe platforma de socializare X că Yemenul a fost supus unei "agresiuni israeliene flagrante" care a vizat depozitele de combustibil și centrala electrică a provinciei. Mai multe persoane au murit, iar altele au fost rănite, se precizează în comunicat.  

Subiecte în articol: Israel Yemen Benjamin Netanyahu
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile