Antena 3 CNN Externe Focile au apărut pe canalele din Amsterdam

Focile au apărut pe canalele din Amsterdam

1 minut de citit Publicat la 15:37 18 Oct 2016 Modificat la 15:37 18 Oct 2016

Potrivit experţilor, oraşul Amsterdam are o biodiversitate mai mare decât zona rurală a Olandei, în canalele oraşului putând fi întâlnite inclusiv foci, relatează AFP.

Nu mai puţin de 10.000 de specii de animale se găsesc în Amsterdam, coabitând cu cei 800.000 de locuitori şi milioanele de turişti. Mamifere, precum şoarecele de câmp (Microtus oeconomus), sau veveriţa roşcată, prădători, precum eretele, sau vulpea, dar şi noi specii de lilieci şi fluturi, iar din 2012... inclusiv foci!

Cu blana scurtă şi pătată, focile comune ajung uneori în canalele din Amsterdam din Marea Nordului, după ce traversează ecluza din IJmuiden şi înoată de-a lungul canalului mării Nordului. Cei mai norocoşi au putut să întrezărească o focă gri, cu pete gri şi albe. Sau să vadă chiar şi un marsuin.

Capitala turistică a Olandei, compusă din şapte biotopuri diferite, reuneşte un sfert din speciile animale recensate pe teritoriul ţării, dintre care 300 protejate. "Biodiversitatea din Amsterdam a crescut în ultimii ani, contrar tendinţei naţionale şi internaţionale", subliniază municipalitatea pe site-ul său de internet.

În asemenea măsură încât este azi mai importantă decât în zona rurală, potrivit lui Geert Timmermans, şef al proiectului "Arhitectura peisajului şi Ecologie" pentru municipalitate.

În plin centru urban există întotdeauna şi natura. "Natura se adaptează, se foloseşte de noul mediu pentru a se instala", a constatat Jelle Reumer, fost director al Muzeului de istorie naturală din Rotterdam şi profesor de paleontologie din Utrecht.

Viaţa sălbatică se metamorfozează. Speciile evoluează şi riscă să dispară. În prezent "al şaselea val de extincţie masivă din istoria geologică este provocată, nu de un meteorit ca la sfârşitul Cretacicului, sau de o erupţie vulcanică masivă antrenând dispariţia a 90% din specii la sfârşitul Permianului acum 252 de milioane de ani (...), ci de om", a conchis profesorul.

Sursă: Agerpres
Etichete: Amsterdam
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole