Antena 3 CNN Externe Focar de „ciuma caprelor” în Grecia: mii de animale au fost ucise. Boala ar fi venit din România

Focar de „ciuma caprelor” în Grecia: mii de animale au fost ucise. Boala ar fi venit din România

Ioana Coman
2 minute de citit Publicat la 17:18 22 Iul 2024 Modificat la 17:19 22 Iul 2024

Peste 16.500 de capre şi oi au fost testate în zona centrală a Greciei pentru o infecţie virală cunoscută drept pesta rumegătoarelor mici (PPR sau ciuma caprelor), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Presa elenă scrie că boala ar fi venit din România, unde zeci de mii de animale au fost ucise, după ce a fost confirmat primul astfel de focar. 

9 animale au fost testate pozitiv, săptămâna trecută, în câteva ferme din Grecia, conform unui anunţ făcut luni de oficiali guvernamentali.

Până în prezent, aproximativ 2.500 de animale au fost ucise, toate din fermele afectate din regiunile Larissa şi Trikala. Un total de 16.500 de animale au fost testate, conform unui purtător de cuvânt al guvernului.

Grecia încearcă încă să determina sursa izbucnirii acestui focar de pestă.

Peste 100 de veterinari din sectorul public şi din armată vor continua să testeze încă aproximativ 120.000 de animale până vineri.

„Desigur, dacă va fi nevoie vor fi mai multe teste. Este derulată o anchetă epidemiologică pentru a afla cum a izbucnit", conform purtătorului de cuvânt. 

Autorităţile locale au introdus caprele şi oile în carantină şi au interzis sacrificarea lor în întreaga regiune Tesalia până pe 26 iulie.

„Ciuma caprelor” ar fi venit din România

Publicația locală Larissa Press susține, pe baza unor informații de la Ministerul Agriculturii, că există o suspiciune legată de România în urma importului de miei și iezi, dar nu există nici o confirmare oficială în acest sens.

Acum, investigațiile autorităților elene se concentrează asupra importurilor de ovine și caprine din România în Thessalia, într-o încercare de a urmări pe deplin trasabilitatea acestui virus, scrie sursa citată.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat, sâmbătă, prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, judeţul Tulcea.

"Primele cazuri de îmbolnăvire au apărut în data de 11.07.2024, urmate de mortalităţi în zilele următoare. Medicii veterinari au suspicionat evoluţia unor afecţiuni pulmonare de origine bacteriană exacerbate de temperaturile extrem de ridicate din această perioadă. Au fost recoltate probe pentru examen de laborator la Laboratorul Sanitar Veterinar Judeţean Tulcea, iar pentru extinderea investigaţiilor pentru boli virale au fost trimise probe la IDSA, care a diagnosticat prezenţa virusului PMR", se spune într-un comunicat al ANSVSA.

Astfel, în data de 19.07.2024, a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare din România.

Conform legislaţie în vigoare s-a decis uciderea imediată a întregului efectiv de ovine, urmat de ecarisarea cadavrelor prin îngropare pe teritoriul fermei, într-o locaţie avizată de Garda Naţională de Mediu şi Sistemul de Gospodărirea a Apelor Tulcea.

În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3 km) şi de supraveghere (10 km) şi s-au luat măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor şi mijloacelor de transport.

Ce este „ciuma caprelor” și cum se manifestă

Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) este o boală virală foarte gravă, care afectează mai multe specii de rumegătoare mici, domestice şi sălbatice, foarte contagioasă şi cu o evoluţie foarte severă, terminată prin exitus în proporţie de 70 %. 

Clinic, boala se caracterizează prin evoluţie de la supraacută la subacută, cu manifestări de febră şi tulburări generale, digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive şi respiratorii, în unele cazuri prin pneumonie sau bronhopneumonie.

Refrigerarea şi congelarea conservă virusul care provoacă boala.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole