Este vorba despre opt persoane sosite din India. Cinci persoane au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, iar alte trei persoane sunt testate negativ.
Potrivit ministerului, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) investighează, împreună cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcții din Colonia Bod, jud. Brașov.
Conform sursei citate, INSP a fost informat în această dimineață asupra faptului că un laborator de analize din orașul Sf. Gheorghe a identificat o variantă „indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună.
La data recoltării, 26.04.2021, cazul era simptomatic (tuse), cu formă clinică ușoară. Persoana s-a prezentat la laborator pentru recoltare la cerere.
Conform INSP, varianta menționată diferă de cea identificată inițial de Autoritatea de Sănătate Publică din Anglia (PHE England), care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India.
DSP Brașov a demarat de urgență o anchetă epidemiologică, aceasta fiind încă în curs, și a dispus izolarea cazurilor identificate în Colonia Bod, acestea fiind cazuri cu forme clinice ușoare.
Autoritățile din India incinerează morții de COVID-19 în parcuri, iar spitalele sunt în criză de oxigen
În India, amploarea crizei epidemiologice a atins proporții apocaliptice. Astfel, crematoriile din această țară cu aproximativ 1,36 miliarde de locuitori nu mai pot primi cadavre iar corpurile pacienților decedați din cauza COVID-19 sunt incinerate în parcuri. Lipsa tuburilor de oxigen a contribuit la un număr de morți record în zonă.
În capitala New Delhi s-a înregistrat recent un număr record de morți de COVID-19 iar în crematoriul din metropolă au fost construite înca 27 de ruguri funerare, pentru care s-a folosit lemn de la copacii din oraș.
Amănunt sinistru, rudele decedaţilor au fost rugate să ajute la adunarea lemnelor cu care îi vor incinera pe cei ucişi de virus, informează BBC.
Pacienți muribunzi sunt lăsați pe tărgi în afara spitalelor deoarece nu mai există locuri.
India este una dintre țările cu cel mai crescut grad de risc, și care a înregistrat 17,6 milioane de cazuri de infectări de la începutul pandemiei, iar timp de șase zile, cazurile de infectări s-au menținut la peste 300.000, cu un record de 350.000 de infectări înregistrat într-o singură zi.