Este a doua lovitură dură pentru ruşi după ce în urmă cu trei săptămâni, ucrainenii au scufundat crucişătorul Moscova, una dintre cele mai dotate nave de război rusești.
"Este o pierdere importantă. Pentru că spre deosebire de scufundarea crucișătorului Moskva, care practic din punct de vedere operațional nu era dotat cu rachete de croazieră şi nu influenţa războiul din Crimeea prea mult, de data aceasta avem de a face cu o fregată care ar fi putut fi dotată cu 8 rachete Kalibr, care au fost folosite pentru a lovi diferite obiective în adâncimea teritoriului Ucrainean.
De data aceasta este o lovitură importantă împotriva forțelor navale ale Rusiei şi dacă mai punem că mai este şi fregata amiral Essen sub semnul întrebării dacă este sau nu lovită", a explicat Constantin Ciorobea, contraamiral în rezervă.
Întrebat dacă ar trebui să ne facem griji având în vedere că evenimentul s-a produs la aproape 40 de kilometri de granița cu România, acesta a precizat:
"Nava nu era în apele teritoriale ale României, nu era nici măcar în zona economică exclusivă a României, nava era undeva în apropiere de insula Șerpilor, probabil în apele teritoriale sau în zona economică a Ucrainei.
Deci nu avem o încălcare fățișă a navelor Federaţiei Rusea. Din punctul nostru de vedere nu cred că trebuie să ne impacientăm, dar este emoțional se întâmplă lângă România. Toată situaţia maritimă este recunoscută de către NATO", a mai spus Constantin Ciorobea, contraamiral în rezervă la News Hour with CNN de la Antena 3.
Flota Rusiei, sub atacurile ucrainenilor la 40 de kilometri de România
Nava Amiral Makarov a rușilor a fost distrusă de forţele ucrainene şi arde la 30, 40 de km de granița României, în apele Mării Negre. Fregata a fost lovită de rachete în apropierea Insulei Șerpilor. Atacul ucrainenilor a fost lansat în timpul nopții din portul din Odessa.
Este cea mai importantă navă a Armatei Ruse distrusă până acum, după crucişătorul Moscova. Conform Open Source Intelligence Monitor, deasupra zonei s-au înregistrat zboruri de aeronave, cel mai probabil într-o misiune de salvare.
Ele vin din zona Peninsulei Crimeea, de la Sevastopol. Mai multe nave de salvare au fost văzute în zonă. De pe nava Amiral Makarov au fost lansate atacuri de rachete către Odessa si Nikolaev.
Acum Politia de Frontiera română a achiziționat 5 nave ultramoderne de pază şi supraveghere transfrontalieră dotate cu camere de termoviziune, înainte de conflictul din Ucraina.