Zi de sărbătoare pentru Florin Piersic. Îndrăgitul actor împlineşte astăzi 81 de ani. Şi cum toată viaţa şi-a petrecut-o pe scenă, şi-a serbat ziua, ieri, pe scena Operei Naţionale din Timişoara, printr-o nouă reprezentaţie a spectacolului „Străini în noapte".
Marele actor Florin Piersic s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj, din părinți bucovineni (mama - originară din Valea Seacă, tatăl - medic veterinar, originar din Corlata). Și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți și, ulterior, la Cluj-Napoca, unde a urmat Liceul de băieți nr. 3 (în prezent, Colegiul Național ''Emil Racoviță'').
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1957, iar spectacolul de absolvire a fost ''Peer Gynt'' de Henrik Ibsen.
La doi ani după absolvire, a debutat pe scena Teatrului Național din București, obținând rolul principal în ''Discipolul diavolului''. Au urmat ''Tragedia optimistă'', ''Oameni și șoareci'' sau ''Orfeu în Infern'', piese care au scos în evidență talentul și naturalețea actorului.
Florin Piersic: Eu ştiu să şi ascult! Copii, bucuraţi-vă că sunt ÎNCĂ aici!
De-a lungul anilor, a interpretat zeci de roluri pe scena Naționalului bucureștean, în piese ca ''Act venețian'', ''Zbor deasupra unui cuib de cuci'', ''Gaițele'', '' Idiotul'', ''Logodnicele aterizează la Paris'', "Cartea lui Ioviță".
Este un actor cu talent, carismă, cu o carieră impresionantă, cu temperament, sensibilitate, putere, energie, drag de artă și de oameni.
Celebritatea și popularitatea actorului au venit nu doar din rolurile de pe scenă, ci și din cele de pe marele sau micul ecran, el având o bogată activitate în cinematografie, unde a jucat în peste 55 de filme. Debutul în film s-a produs cu ''Ciulinii Bărăganului'', în 1957, interpretând rolul lui Tănase. Și-a evidențiat talentul în ''Neamul Șoimăreștilor'' (1965) regizat de Mircea Drăgan, apoi în filmul care l-a făcut foarte cunoscut — ''De-aș fi Harap Alb'' (1965), regizat de Ion Popescu-Gopo.
Printre filmele în care marele actor a interpretat roluri cu diferite valențe — de la film de acțiune la film istoric, de la comedie la film muzical — se numără ''Celebrul 702'' (1961), ''Răscoala'' (1965), ''Tunelul'' (1966), ''Șapte băieți și o ștrengăriță (1967), ''Columna'' (1968), ''Mihai Viteazul'' (1971), ''Aventuri la Marea Neagră'' (1972), ''Explozia'' (1973), ''Frații Jderi'' (1974), ''Un August în flăcări'' (1974), ''Ștefan cel Mare — Vaslui 1475 (1975), ''Elixirul tinereții'' (1975), ''Pintea (1976)'', ''Cuibul salamandrelor'' (1976), ''Eu, tu și... Ovidiu'' (1978), ''Regăsire'' (1977), ''O lebădă iarna'' (1983), ''Rămășagul'' (1985), ''În fiecare zi mi-e dor de tine'' (1988), ''Fix alert'' (2004), ''Eminescu versus Eminem'' (2005).
Rolurile sale celebre din filme rămân cele de haiduci — Anghel Șaptecai sau Grigore Pintea—, dar rolul cel mai cunoscut și îndrăgit, cu care aproape s-a confundat în conștiința publicului, este Mărgelatu din seria filmelor regizate de Doru Năstase și Gheorghe Vitanidis, în care făcea un cuplu greu de egalat cu personajul Buză, interpretat de bunul său prieten Szobi Cseh.
Chipul lui Mărgelatu cu pălăria trasă pe față, îmbrăcat în mantia lungă și neagră, ''echipat'' cu arma în care suflă după ce trage, dar și nelipsitele semințe de floarea-soarelui, alcătuiesc un tablou în care aproape oricine îl regăsește pe Florin Piersic.
Mărgelatu, în limba chineză
În 2013, la Sinteza zilei, Florin Piersic a povestit o întâmplare hazlie la care a fost părtaș, la Ambasada Chinei, când a vizionat varianta filmului „Mărgelatu” dublat în limba chineză.
"De unde să ştim noi că suntem dublaţi în chineză. (...) Mă copii, eu nu ştiu, nu îmi aduc aminte când să fi făcut pipi pe mine, dar atunci am spus: Marga, opriţi proiecţia că eu mă duc afară!", a povestit amuzat Piersic.
"Au căutat cred că în toată China pe unul să aibă un glas ca al meu. Mai bine puneau un broscoi să vorbească (...). Dar poanta e alta: Eu nu au ştiut că sămânţa asta pe care o aruncam eu şi o scuipam este un simbol al faptului că sunt cu un pistol cu şapte ţevi. Ei credeau că am ceva praf de puşcă şi, când scuipam, puneau împuşcătura. Atunci am crezut că leşin", a mai povestit Florin Piersic.
La aniversarea celor 80 de ani de viaţă, Florin Piersic a fost decorart de preşedintele României, Klaus Iohannis cu Steaua României, în grad de Ofiţer.
Florin Piersic a cântat cu lacrimi în ochi „Pe cărările vieţii”, la Sinteza zilei
Marele artist are o relație specială cu băieții lui, Florin jr. (din prima căsătorie, cu actrița Tatiana Iekel) și Daniel (din a doua căsătorie, cu actrița Anna Szeles). Este bunicul Soniei (fiica lui Florin jr.) și al lui Mark Cristian (fiul lui Daniel). Din 1993, Florin Piersic este căsătorit cu Anna, originară din Cluj.
Vorbind la Sinteza zilei despre relația cu mama lui, Florin Piersic a dezvăluit emoționat că "eu când mă rog la cineva din cer, eu mă rog la mama mea". "Vreau să vă gândiţi bine! Nimeni nu este ca mama! Mamele sunt sfintele noastre. Eu mărturisesc, eu când mă rog la cineva, din cer, eu mă rog la mama mea. Sunt credincios, sunt creştin, am fost la Ierusalim (...) şi mi-am trimis părinţii la Ierusalim, (...) unde au stat peste două luni", a spus Forin Piersic la Antena 3.
Actorul i-a mai povestit lui Mihai Gâdea o întâmplare hazlie în care mama sa, care se afla la Ierusalim, s-a întâlnit absolut întâmplător, cu un negustor român.
Florin Piersic, în Țara Minunilor - reportaj „În premieră”
Pentru maestrul Florin Piersic credința este unul dintre pilonii existenței sale. Credința, alături de figura maternă și colegii de scenă, este una dintre elementele care l-au modelat.
Unul dintre locurile sale de suflet este Israelul. Într-una din călătoriile sale în ”Țara sfântă” a fost însoțit de echipa ”În Premieră”.