„Înțeleg că este nevoie de maim ulte analize pentru a pune la cap aceste informații, dar din ceea ce știm până acum, între corona forms și INS există o compatibilitate de peste 90%, 96%. Lucrurile nu stau chiar așa de rău. Trebuie să vedem de ce a existat această diferență. Diferența asta a existat în toate țările Europene. Vom merge mai departe fară niciun fel de probleme.”, a declarat Florin Cîțu astăzi, 14 mai, într-o conferință de presă.
Ministerul Sănătății a publicat, vineri, raportul privind decesele COVID. Astfel, potrivit cifrelor, în platforma Corona forms au fost înregistraţi anul trecut 16.120 de morţi, iar în alerte.ms.ro. - 18.948.
Din datele raportate de spitale către INSP - Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, pentru anul 2020 s-au raport 26.106 decese, dintre care 227 decese cu diagnostic principal COVID-19 (1 %) și 25.875 decese cu diagnostic secundar de COVID (99%).
Raportările privind morţii COVID provin de la 284 spitale.
Raport: Diagnosticul la externare pentru decedat să fie concordant cu cel din certificatul de deces și cu diagnosticul din sistemul de supraveghere în cazul COVID
Această situație relevă faptul că la nivelul tuturor unităților spitalicești, codificarea diagnosticului la extemare (principal și secundar) pentru raportarea DRG, cel puțin pentru extemafii decedați, reflectă într-o măsură redusă situația reală a decesului de COVID.
În opinia noastră, ar fi firesc ca diagnosticul la externare pentru pacientul decedat să fie concordant cu diagnosticul din certificatul constatator al decesului și cu diagnosticul din sistemul de supraveghere în cazul COVID", se arată în raport.
Raportul integral a fost publicat la cererea premierului Florin Cîțu, după ce ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a prezentat, joi, doar câteva date din acesta.