Antena 3 CNN Politică Florin Cîţu este noul preşedinte al PNL, cu 60,2% din voturi

Florin Cîţu este noul preşedinte al PNL, cu 60,2% din voturi

Alin Tarnovschi
2 minute de citit Publicat la 18:30 25 Sep 2021 Modificat la 18:46 25 Sep 2021
Florin Cîţu este noul preşedinte al PNL, cu 60,2% din voturi

Florin Cîţu este noul preşedinte al PNL, după ce l-a învins pe Ludovic Orban, precedentul lider al Partidului Naţional Liberal, care a condus formaţiunea politică timp de patru ani, trei luni şi opt zile.

Florin Cîţu a reuşit să îi convingă pe delegaţii prezenţi la congresul de astăzi cu proiectul său de viitor, respectiv moţiunea "România liberală", cea cu care a candidat la funcţia de preşedinte al partidului.

Principalele puncte ale moţiunii lui Cîţu sunt revizuirea Constituţiei, desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), aderarea României la Spaţiul Schengen, dar şi la moneda euro, creşterea investiţiilor, dar şi digitalizarea ANAF.

Cât despre ideologia partidului, Cîţu spune că PNL "va rămâne un partid de centru-dreapta, care are drept curente principale liberalismul, creştin-democraţia şi conservatorismul".

Textul integral al moţiunii cu care Florin Cîţu a câştigat funcţia de preşedinte PNL poate fi citit aici.

Florin Cîţu, noul preşedinte al PNL, a fost favorit în lupta cu Ludovic Orban

O mare parte dintre liderii de organizaţii PNL şi-au anunţat public susţinerea pentru cei doi competitori, Florin Cîţu şi Ludovic Orban, iar încă dinainte de Congres PNL 25 septembrie 2021, Cîţu a fost favorit.

Potrivit statutului partidului, preşedintele PNL este decis de votul a 5000 de delegaţi participanţi la congres.

Toate cele 48 de organizaţii ale PNL au fost reprezentate de un număr de delegaţi, număr stabilit statutar în funcţie de mărimea filialei şi de rezultatele obţinute la ultimele alegeri.

Calculele făcute de analiştii politici înainte de Congresul PNL îl dădeau drept câştigător pe actualul premier Florin Cîţu, având în vedere numeroşii lideri liberali care şi-au făcut publice preferinţele.

Florin Cîţu a avut nevoie de o derogare pentru a candida la preşedinţia partidului, derogare ce i-a fost acordată. Aceasta era necesară pentru că statutul PNL prevede o vechime de minimum 5 ani ca membru de partid pentru a candida la funcţia supremă, în timp ce Florin Cîţu este membru PNL din anul 2016.

Totuşi, el a susţinut că s-a înscris în PNL pentru prima oară în anul 1990, însă ulterior a plecat din ţară şi s-a reîntors în partid în anul 2016.

[GAL layout="5"]

Florin Cîţu, noul preşedinte al PNL, viaţa politică şi ascensiunea în partid

Reîntors în anul 2016 în PNL, Florin Cîţu a candidat şi a fost ales senator în circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.

Florin Cîţu a ocupat funcţia de ministru al Finanţelor în Guvernul Orban I, iar anterior a fost membru în diverse comisii din Parlamentul României specializate în teme financiare şi economice.

După ce Guvernul Orban I a fost demis prin moţiune de cenzură, Florin Cîţu a fost desemnat de preşedintele Klaus Iohannis drept candidat la funcţia de prim-ministru al României, pe data de 26 februarie 2020.

Desemnarea a creat un conflict cu preşedintele PNL în funcţie, Ludovic Orban, care îşi dorea în continuare funcţia de premier.

În urma conflictului, dar şi din cauza lipsei de susţinere din partea PNL, Florin Cîţu şi-a retras mandatul de premier desemnat pe 12 martie 2020 şi a fost reînvestit ca ministru al Finanţelor în Guvernul Orban II, pe 14 martie 2020.

În urma alegerilor parlamentare din 2020, coaliţia formată din PNL, USR PLUS şi UDMR l-a propus pe Florin Cîţu pentru funcţia de prim-ministru.

Pe 22 decembrie 2020, Klaus Iohannis l-a desemnat, din nou, pe Florin Cîţu drept candidat pentru funcţia de premier, iar o zi mai târziu Guvernul Florin Cîţu a fost aprobat de Parlamentul României, cu 260 de voturi pentru şi 186 împotrivă, şi a depus jurământul în faţa preşedintelui.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole