”Pe partea de venituri, în martie au fost venituri mai mici cu 10 miliarde de lei. Sunt măsuri pe care le-a luat Guvernul. Am injectat mai mulți bani prin rambursare TVA, amânări de plată, de impozite.. Acele măsuri au dat rezultate, plus măsurile pe care le-am luat pe domeniul fiscal, bonificațiile pentru plata impozitului pe profit și am depășit încasările anului trecut în aprilie 2020. Bineînțeles că este un lucru bun. Dar cheltuielile au crescut foarte mult, mai ales cheltuielile pentru Sănătate. Așadar, încasările sunt mai bune decât anul trecut, dar trebuie să fie mult mai bune ca să nu avem probleme pe viitor”, a declarat ministrul Finanțelor.
Potrivit ministrului, scenariul revenirii economice se bazează pe informațiile din economie și pe modelele macroeconomice ale ministerului. Pentru a face posibilă revenirea, în perioada următoare resursele vor fi direcționate către sectoarele economice cu valoare adăugată mare.
Cîțu mai spune că epidemia nu a dus la pierderi de locuri de muncă, iar piețele financiare sunt optimiste.
Revenirea economică va fi susținută și de gradul scăzut de îndatorare al României, de faptul că zonele economice cele mai afactate de criză nu au o contribuție importantă la PIB.
”Despre amânarea ratelor la bancă, vă pot spune că sunt 270.000 de cereri, dar acestea includ cereri care nu țin de ordonanță. Majoritatea sunt pentru credite de consum, dar sunt și pentru credite ipotecare.
Locurile de muncă nu sunt distruse, oamenii se pot întoarce la muncă”, a mai declarat ministrul.