FLORII. DUMINICA FLORIILOR. Pe 24 aprilie prăznuim Floriile, sărbătoare care ne aminteşte de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi. E cea mai mare sărbătoare din Postul Paştilor.
Domnul Iisus intră în Ierusalim, pentru sărbătorirea Paştilor, însoţit de soborul apostolilor; poporul îl întâmpină cu osanale, cu flori în mâini şi ramuri de măslin. Intrarea triumfală a lui Hristos în Cetatea Sfântă a fost profeţită de Zaharia: "Saltă de veselie fiică a Sionului! Strigă de bucurie, fiică a Ierusalimului! Iată că Împăratul tău vine la tine: El este neprihănit şi biruitor (...) El va vesti neamurilor pacea şi va stăpâni de la o mare la cealaltă şi de la râu până la marginile Pământului." Mulţimea striga: "Osana! Binecuvântat este cel ce vine în Numele Domnului! Binecuvântată este Împărăţia care vine, Împărăţia părintelui nostru David! Osana în cerurile prea înalte!"
FLORII. DUMINICA FLORIILOR. Obiceiuri
Floriile; Duminica Floriilor sau Duminica Stâlpilor; Duminica Vlăstarilor
Credincioşii duc simbolic la biserică ramuri de salcie şi flori, pentru a le sfinţi.
La slujba de Florii, ei ţin în mâini flori, crengi de salcie şi o lumânare aprinsă, ca simbol al biruinţei vieţii împotriva morţii.
FLORII. DUMINICA FLORIILOR.Se spune că aşa cum va fi ziua de Florii, aşa va fi şi ziua de Paşti.
Fetele pun seara sub pernă busuioc sfinţit, pentru a-şi visa ursitul.
Celor care se împărtăşesc în Duminica Floriilor li se vor îndepli dorinţele.
FLORII. DUMINICA FLORIILOR. În Săptămâna Patimilor, se face curăţenie: se curăţă curţile, se văruiesc casele, se spală perdelele şi mobilierul, se şterg geamurile, se aerisesc hainele, aşternuturile sau covoarele.