Antena 3 CNN Actualitate Social FLOAREA-DE-COLȚ. Top 10 lucruri incredibile despre FLOAREA DE COLȚ

FLOAREA-DE-COLȚ. Top 10 lucruri incredibile despre FLOAREA DE COLȚ

2 minute de citit Publicat la 11:33 05 Mar 2018 Modificat la 11:33 05 Mar 2018

FLOAREA-DE-COLȚ este deosebit de rara si este intalnita in Romania pe stancile aproape inaccesibile omului din Muntii Vrancei, Muntii Bucegi, Muntii Fagarasului, Muntii Maramuresului, Rodna, Obcinele Bucovinei, Masivul Ceahlau, Retezat, Godeanu.

Leontopodium alpinum (dupa denumirea sa stiintifica), este o planta perena, de o frumusete aparte si totodata cea mai rara din intreaga flora montana.

FLOAREA-DE-COLȚ Numita in popor si floarea reginei, floarea doamnei, steluta sau albumita, floarea de colt are in traditia romaneasca o semnificatie aparte, ea fiind un simbol al dragostei. Se spune ca, pentru a-si dovedi dragostea si curajul, tinerii colindau zonele stancoase ale muntilor pentru a culege flori de colt si a le oferi iubitelor. In limbajul florilor ea inseamna puritate si curatenie. 

FLOAREA-DE-COLȚ Sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre FLOAREA DE COLȚ. 

FLOAREA-DE-COLȚ 1. Această plantă este şi un simbol al dragostei, iar bărbaţii îşi demonstrau iubirea aventurându-se pe stâncile munţilor pentru a culege o floare de colţ şi a o dărui apoi fetei dragi.

2. Raritarea acestei flori a transformat-o, în folcorul românesc, într-o comoară și este reprezentată pe bacnota de 50 de lei. Floarea de colt are un nume derivat din cuvântul german EDELWEISS, care este compus din EDEL - nobil - și WEISS - alb.  

3. Floarea-de-colţ este o floare extrem de rară! Această specie e protejată prin lege şi ruperea ei este o faptă penală

4. In Romania floarea de colt este raspandita in Muntii Vrancei, Rodnei, Retezat, Bucegi, Piatra Craiului, Ceahlau, Bicazului, Fagaras, Hasmasul Mare, Apuseni, la Vidra, in Cheile Rametului si in Cheile Intregalde

5. Intreaga planta este acoperita de peri argintii ce o protejeaza de vant

6.  Frumusetea florii de colt a dat nastere unei bogate terminologii la romani: Albumita, Albumeala, Floare Alba, Floare de colt, Floarea Reginei, Floarea Doamnei, Floarea de stanca, Lanarita, Siminic, Steluta, Talpa Matei etc;

7. Leontopodium alpinum cunoscuta popular drept floarea de colt este o planta rara ce creste in etajele alpin si subalpin, la altitudini de 1.300-1.500 m.

8. Puţină lume ştie că floarea de colţ este un excelent ingredient cosmetic. Rezistenţa pe care o arată în faţa radiaţiilor UV, a presiunii atmosferice scăzute, a umidităţii şi temperaturilor extreme face ca această floare să protejeze pielea la fel cum se protejează singură. Efectele pozitive asupra pielii sunt numeroase: efect anti-aging şi antioxidant, protecţie împotriva radiaţiilor UV, regenerare pentru pielea stresată, sensibilă şi ridată.

9. Arealul de raspandire s-a redus semnificativ de la cercetarile lui Alexandru Borza; principalii “dusmani” ai gingaselor flori sunt turmele de animale sau mainile turistilor

10. O planta are numeroase si micute flori, compuse din petale albe (numite bractee) dispuse in asa fel incat lasa impresia unei flori intregi in forma de steluta

Etichete: lucruri
Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole