Antena 3 CNN Economic Fitch a retrogradat Israelul, din cauza riscurilor geopolitice ridicate

Fitch a retrogradat Israelul, din cauza riscurilor geopolitice ridicate

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a coborât cu o treaptă ratingul de credit al Israelului, de la „A plus” până la „A”, şi a menţinut perspectiva negativă, riscurile geopolitice şi continuarea conflictului militar afectând finanţele publice ale ţării, transmite Bloomberg, potrivit agerpres.ro.

Decizia „reflectă impactul continuării războiului în Gaza, accentuarea riscurilor geopolitice şi operaţiunile militare de pe multiple fronturi. 

În opinia noastră, conflictul din Gaza se va prelungi şi în 2015, şi există riscul extinderii către alte fronturi”, apreciază analiştii Cedric Julien Berry şi Jose Mantero.

Pierderile de vieţi omeneşti, majorarea semnificativă a cheltuielilor militare, distrugerea infrastructurii şi pagubele cu care se confruntă economia şi investiţiile ar putea duce la o deteriorare a profilului de credit, în timp ce tensiunile în Orientul Mijlociu rămân ridicate, se arată în comunicatul Fitch.

Agenţia estimează că deficitul bugetar al Israelului ar putea ajunge la 7,8% din PIB în 2024, de la 4,1% din PIB în 2023, în timp ce datoria ar urma să se menţină la un nivel de peste 70% din PIB pe termen mediu. 

Nivelul mediu al datoriei pentru ţările care beneficiază de rating „A” este de 55% din PIB în 2025, precizează Fitch.

În ultimele luni, ratingurile Israelului au fost sub presiune. În februarie, agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat pentru prima dată ratingul Israelului, cu o treaptă, la „A2”, cu perspectivă negativă.

„Revizuirea în scădere a ratingului în urma războiului şi a riscurilor geopolitice create este naturală. 

Vom adopta pentru 2025 un buget responsabil, vom sprijini eforturile de război, în timp ce vom menţine cadrul fiscal şi vom promova motoarele de creştere a economiei”, a declarat ministrul de Finanţe, Bezalel Smotrich.

În iulie, deficitul bugetar al Israelului s-a adâncit la 8,1% din PIB, de la 7,7% din PIB în iunie. 

Subiecte în articol: Fitch Ratings rating Israel razboi gaza
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile