186 de off-shore-uri din Panama controlează 137 de firme româneşti, potrivit informaţiilor furnizate de Registrul Comerţului, scrie Digi24.
În total, peste 27.000 de societăţi comerciale din România au ca acţionari aproape 22.000 de persoane juridice străine. Cele mai multe off-shore-uri care deţin acţiuni la firme româneşti sunt din Cipru, 4.756, Insulele Virgine, 353 şi Seycheles, 194.
Între timp, cofondatorul cabinetului de avocatura Mossak Fonseca mai spune că informatiile apărute în presă au fost scoase din context și interpretate greșit.
Iar la noi în țară, dezvăluirile "Panama Papers" vor fi discutate, săptămână viitoare, în cadrul comisiei de buget din Parlament. Cei care vor sta de vorbă cu deputaţii vor fi inspectorii pentru spălarea banilor din cadrul fiscului.
De altfel, ANAF a anunţat ieri că a iniţiat un grup de lucru care va verifica informaţiile apărute în acest caz. Peste 100 de nume din România sunt prezente în documentele privind firmele offshore din Panama.
Șefi de stat și alți politicieni de rang înalt, oameni de afaceri, celebrități, sportivi, dar și rețele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăți offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, potrivit unei anchete jurnalistice efectuate în comun de 107 instituții media care au reușit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăți panameze de consultanță, documente denumite acum generic ”Panama Papers”.
Până acum, Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vîntu, Vasile Frank Timiş și Said Baaklini se numără printre oamenii de afaceri români care, cu ajutorul firmei de avocatură Mossack Fonseca, şi-au pus la adăpost averile în paradisuri fiscale. O parte dintre ei chiar au fost cercetaţi pentru evaziune fiscală.
Documentele au mai reliefat că acţionarii unui off-shore din Panama i-ar fi vândut un apartament, într-un complex rezidenţial din Bucureşti fostului premier Victor Ponta.