Antena 3 CNN Externe Finala Eurovision 2022. Ucraina ar putea fi marea câștigătoare. Legătura dintre melodia ”Ștefania” și războiul din țară

Finala Eurovision 2022. Ucraina ar putea fi marea câștigătoare. Legătura dintre melodia ”Ștefania” și războiul din țară

Cerasela Stafie
2 minute de citit Publicat la 11:40 14 Mai 2022 Modificat la 10:07 15 Mai 2022

Cântecul Stefania a devenit un imn în țară, iar Orchestra Kalush spune că piesa lor ”reprezintă fiecare ucrainean”.

Ucraina este sfâșiată de război, dar casele de pariuri spun că este favorită la câștigarea concursului, care este găzduit de Italia pentru prima dată în mai bine de 30 de ani. Oamenii își vor arăta susținerea față de țară, votând-o.

Scrisă de solistul Oleh Psiuk ca un omagiu adus mamei sale, ”Stefania” este și cea mai urmărită pe YouTube dintre cele 35 de melodii concurente.

Într-un interviu acordat agenției de presă italiană Ansa, Psiuk a spus că melodia trupei sale a fost aleasă chiar înainte ca Rusia să invadeze în februarie.

”Unii oameni spun că am putea câștiga din cauza războiului, dar cântecul nostru a fost printre cei cinci favoriți înainte de începerea conflictului, ceea ce înseamnă că oamenilor le place indiferent”, a spus el, scrie The Guardian.

”Aducem un mesaj de dragoste”... spune Orchestra Kalush din Ucraina, cu Oleh Psiuk purtând o pălărie roz.

Trupa este formată din șase persoane și a primit o permisiune specială pentru a călători în orașul Torino din nordul Italiei, care găzduiește competiția în perioada 10-14 mai, deși un membru al trupei a rămas în Ucraina pentru a lupta.

”Noi de aici reprezentăm fiecare ucrainean. După Eurovision ne vom întoarce acasă pentru a ne aduce contribuția”, a spus solistul.

Legătura dintre melodia ”Stefania” și războiul din țară

”Ștefania” este o piesă dedicată mamei solistului și este interpretată în ucraineana natală a grupului. Îmbină muzica populară tradițională ucraineană cu rapul modern și hip hop-ul pentru a crea un sunet unic.

”Acesta este cel mai bun lucru pe care l-am făcut vreodată pentru ea; iar odată cu izbucnirea războiului sensul este extins la toate mamele care își protejează copiii”, a mărturisit cântărețul ucrainean.

Mama lui Psiuk a auzit cântecul pentru prima dată live, la finala națională din Ucraina, la începutul acestui an, când Orchestra Kalush a fost selectată să reprezinte țara.

Cântecul începe cu versurile ”mamă Ștefania, Ștefania mamă/Câmpul înflorește, dar părul îți încărunțește/ Mamă, cântă-mi cântecul de leagăn, vreau să-ți aud cuvântul drag.”

”Stefania” amintește de copilările și despre creșterea alături de mamă, iar apoi se concentrează asupra zilei de azi, când femeia este bătrână și are ”părul gri”.

Cântecul de leagăn este o expresie cheie în melodie și aduce amintiri frumoase, în timp ce ”lyuli lyuli lyuli”, de la sfârșitul versului rap, pare a fi un cântec de leagăn popular slav.

Cântecul a fost ales înainte de conflictul cu Rusia, însă, de atunci versurile sale au căpătat o semnificație mult mai profundă: ”Întotdeauna îmi voi găsi drumul spre casă, chiar dacă toate drumurile sunt distruse”, a dobândit noi și mult mai puternice valențe.

Au existat îndoieli cu privire la faptul că formația Kalush Orchestra va putea călători la Torino din cauza conflictului în curs în țara lor natală. Cu toate acestea, componenții au aflat recent că vor putea părăsi Ucraina pentru Eurovision Song Contest 2022.

Rusiei i se interzice să concureze la evenimentul din acest an, după ce organizatorii au spus că participarea sa ar putea aduce discreditare concursului.

Eurovision, aflat la cea de-a 66-a ediție, are loc în Italia pentru prima dată în ultimii 31 de ani, după ce trupa italienă de glam pop Måneskin a câștigat evenimentul din 2021 cu o interpretare uimitoare piesei ”Zitti e Buoni”. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole