Antena 3 CNN Actualitate Social Filosoful Mihai Șora, mesaj bizar: ”Dragii mei, atât a fost”

Filosoful Mihai Șora, mesaj bizar: ”Dragii mei, atât a fost”

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 15:45 07 Mar 2017 Modificat la 15:45 07 Mar 2017

Un mesaj bizar a fost postat marți pe pagina de Facebook a filosofului Mihai Șora. 

Dragii mei, atât a fost. Mă veți căuta, – și nu voi fi de găsit”, este mesajul apărut marți după-amiază pe pagina de Facebook a lui Mihai Șora.

În vârstă de 100 ani, filosoful și eseistul este activ nu numai în mediul virtual.

Filosoful Mihai Șora, care a împlinit vârsta amintită la sfârșitul anului trecut, a participat în acest an la protestele de la Universitate, generate de modificările la Codurile penale.

Mihai Șora, membru fondator al Grupului de Dialog Social, s-a căsătorit la vârsta de 98 de ani, în vara anului 2014.

Cine este Mihai Șora

Mihai Şora, eseist şi filosof, s-a născut pe 7 noiembrie 1916, la Timişoara, în familia preotului ortodox, Melentie Şora. A urmat cursurile Liceului ”Constantin Diancovici-Loga” din Timişoara, pe care l-a absolvit în 1934, apoi ale Facultăţii de Filosofie la Universitatea din Bucureşti (1934-1938), unde i-a avut profesori pe Nae lonescu, Mircea Vulcănescu şi Mircea Eliade.

A locuit în Franţa, unde a fost cercetător la Centre National de la Recherche Scientifîque din Paris, din 1946 până în august 1948, şi unde a debutat cu volumul „Du dialogue interieur”/ „Despre dialogul interior”, la editura Gallimard, în 1947.

Revenit în ţară, în 1948, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, de unde a fost ”eliberat din funcţie” pentru ”origine socială nesănătoasă”, şi, între altele, la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă. Aici a iniţiat multiple proiecte editoriale, între care a regândit din temelii colecţia ”Biblioteca pentru toţi’” (BPT). A înfiinţat colecţiile ”Scriitori români” şi seria de opere complete ale scriitorilor Tudor Arghezi şi Mihail Sadoveanu.

După Revoluţia din 1989, Mihai Şora a fost unul dintre cei care au pus bazele Grupului pentru Dialog Social.

A fost numit ministru al Învăţământului în 1990 şi, solidar cu Piaţa Universităţii, a condamnat, printr-un comunicat memorabil, barbaria declanşată de Ion Iliescu.

Din octombrie 2012 este membru de onoare al Academiei Române, iar în 2016, a primit Ordinului ”Steaua României”, în rang de Cavaler, din partea preşedintelui Klaus Iohannis.
 

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole