Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Filmul unei nopți furtunoase. De ce nu a funcționat sistemul RO-ALERT?

Filmul unei nopți furtunoase. De ce nu a funcționat sistemul RO-ALERT?

Alex Vlădescu
2 minute de citit Publicat la 19:30 29 Iul 2021 Modificat la 20:01 29 Iul 2021

Noaptea trecută a fost una furtunoasă şi care a luat, cum altfel, decât prin surprindere autorităţile?

La ora 22.00, cerul din jurul Capitalei s-a înnegrit brusc.

Cei de la Administraţia Naţională de Meteorologie au transmis rapid, la ora 22 şi 24 de minute, un cod galben de vijelie în tot judeţul Ilfov.

O avertizare afişată pe site-ul ANM şi ajunsă şi la autorităţi, precum Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin e-mail.

Iar potrivit procedurilor, avertizarea, chiar şi nowcasting, a ajuns la angajaţii Ministerului de Interne cu cel puţin 5 minute înainte să fie publicată pe site-ul ANM sau pe e-mail-urile redacţiilor de ştiri.

Ce pagube a provocat furtuna puternică din Bucureşti

Furtuna a început la ora 22:24.

120 de arbori erau puşi la pământ de vântul care sufla cu putere, zeci de maşini erau şi ele avariate. 17 stâlpi de electricitate au fost rupţi, iar sute de oameni au rămas fără electricitate.

La ora 22.26, un avion de mici garat la Aeroportul Băneasa era luat de vântul puternic şi aruncat direct în gardul aerogării. În acelaşi timp, mai multe avioane care trebuiau să aterizeze la Aeroportul Otopeni erau redirecţionate spre Aeroportul din Constanţa.

Patru minute mai târziu, ajunge avertizarea ANM şi la Aeroportul Otopeni, deşi angajaţii erau de mult în alertă.

La ora 22 şi 46 de minute, ANM emite un cod portocaliu de ploi şi vijelii pentru tot judeţul Ilfov care ajunge direct în calculatoarele celor care coordonează sistemul RO-Alert, cu aproximativ un sfert de oră înainte, chiar.

Când întreaga Capitală era deja sub asediul vremii rele de zeci de minute, alarmele telefoanelor bucureştenilor încep să se audă zgomotos.

Vine RO-ALERT care anunţă un "cod portocaliu de vreme severă". Cu o întârziere de 20 de minute de la primul cod galben de vijelie, adică.

Pentru sistemul care ar trebui să salveze vieţi, românii au plătit trei milioane de euro. Ro-ALERT funcţionează din 2018, după luni de teste. Dar la stat există scuză pentru orice întârziere. De fiecare dată.

Motivul pentru care mesajele Ro-Alert sunt trimise după începerea fenomenelor periculoase, explicat de Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a explicat, marți, în timpul unei videoconferințe cu premierul și prefecții, de ce se întâmplă uneori ca avertizările RO-Alert să ajungă la oameni cu puțin timp înainte de începerea fenomenelor meteo extreme sau chiar după ce au început.

Mesajele RO-Alert prezintă fenomene nowcasting, care nu pot fi prezise cu foarte mult timp înainte de începerea lor, astfel încât este posibil ca avertizările să ajungă la populație chiar și după ce fenomenele meteo extreme au început deja, a transmis Raed Arafat.

„Rămânem pregătiţi şi insist asupra trimiterii mesajelor RO-Alert (…) din timp. Aş dori să explic, că au fost întrebări de ce mesajele RO-Alert ajung foarte scurt înaintea fenomenului sau chiar în timpul acestuia. Asta este pentru că este fenomen nowcasting şi se află foarte scurt de el de către ANM. ANM-ul, când ne informează că au aflat de fenomen noi imediat trimitem mesajul. Fiind fenomen nowcasting timpul la dispoziţia noastră este scurt”, a explicat Raed Arafat.

Acesta a mai precizat că DSU face toate eforturile pentru a mobiliza cât mai bine echipele în cazul unei situații de urgență.

"Având în vedere că este mai mult vorba despre fenomene de tip nowcasting, evident că nu putem prevedea şi să trimitem din timp mai multe echipe, însă oriunde este nevoie s-a recurs la ridicarea nivelului de alertă şi IGSU este pregătit să intervină cu personal și utilaje din judeţele care nu sunt impactate”, a declarat șeful DSU.

Totodată, șeful DSU a declarat că în toate judeţele care sunt sub incidenţa codului portocaliu de vreme nefavorabilă sunt activate echipele sau grupele operative ale IGSU.

 

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole