Antena 3 CNN Actualitate Filmul evacuării de urgenţă după incendiul de la spitalul Robănescu din Bucureşti: "Când a venit scaunul cu rotile să mă ia, am sărit aproape singur, de frică"

Filmul evacuării de urgenţă după incendiul de la spitalul Robănescu din Bucureşti: "Când a venit scaunul cu rotile să mă ia, am sărit aproape singur, de frică"

Cristina Ştefan
2 minute de citit Publicat la 08:40 28 Iul 2023 Modificat la 08:40 28 Iul 2023

Băiatul în vârstă de 17 ani a povestit că în momentul în care a auzit alarma a sărit în scaunul cu rotile, deşi era imobilizat la pat. 

Echipa Antena 3 CNN a aflat cum au reuşit cei 12 angajaţi ai spitalului să evacueze peste 100 de copii cu dizabilităţi într-un timp record de şapte minute.

Centrul de Recuperare pentru Copii Nicolae Robănescu a rămas fără urent electric marţi în jurul orei 18. La scurt timp a fost chemat inginerul de la tehnic, care a ajuns în aproximativ 15 minute. 

"Eram chiar în recepţia spitalului în momentul în care s-a auzit o bubuitură puternică, s-a cutremurat cumva totul în jurul nostru", povesteşte Andrada Mirea, director medical al Centrului Nicolae Robănescu.

Directorul medical era de gardă în momentul în care a izbucnit incendiul. Ea a fost cea care a coordonat evacuarea pacienţilor şi aparţinătorilor. 

La aproximativ două ore după ce s-a produs pana de curent, a izbucnit incendiul. Asta după ce inginerul tehnic şi directorul medical au sesizat problema furnizorului electric. 

"În momentul respectiv am ieşit afară şi am văzut flăcările pe partea stângă, flăcările care veneau din interiorul transformatorului.

În acel moment am rememorat nu ştiu dacă sute, dar zecile de exerciţii în regim de urgenţă pe care le-am efectuat.

Primul lucru când am observat a fost să luăm telefonul să sunăm la 112, concomitent cu acest lucru am apăsat pe alarma de incendiu şi mi-am continuat drumul", îşi aminteşte Andrada Mirea, director medical al Centrului Nicolae Robănescu.

Pe lângă directorul medical şi inginerul tehnic, evacuarea pacienţilor a fost posibilă şi cu ajutorul celor 12 angajaţi ai centrului, personal medical şi auxiliar. 

Un rol foarte important l-au avut şi cei peste 60 de aparţinători. Misiunea nu a durat mai mult de şapte minute. 

"Ne-am speriat. Am spus prima oară că e o uşă care s-a buşit, nu am realizat", povesteşte un aparţinător.

Deşi este imoblizat la pat, un tânăr povesteşte că şi-a mişcat picoarele în momentul în care a aflat că trebuie să se salveze. 

"Când a venit scaunul cu rotile să mă ia, nu ştiu, m-am pus aproape singur, de frică", povesteşte un minor.

Şi mai greu a fost pentru o mămică al cărei micuţ se afla la Terapie Intensivă şi are nevoie în permanenţă de suport ventilator. 

"Am luat băieţelul în braţe, aveam balonul, telefonul şi am iesit", spune femeia.

Multe mămici cred că s-a produs o minune pentru că au reuşit să iasă din centru într-un timp record. 

"Eu cred că aici unde este centrul este un loc sfânt care s-a ferit de aşa necaz", este de părere un aparţinător.

De ajutor a fost şi personalul medical de acasă care s-a mobilizat rapid. 

În prezent, toţi copiii au fost relocaţi de la Spitalul Marie Curie acolo unde au fost duşi în noaptea incendiului.  

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole