Antena 3 CNN Externe Fico amenință că taie exporturile de motorină către Ucraina, dacă Kievul continuă să blocheze exportul de petrol rusesc

Fico amenință că taie exporturile de motorină către Ucraina, dacă Kievul continuă să blocheze exportul de petrol rusesc

de Bianca Chirilă    |   

Premierul slovac, Robert Fico, a declarat, luni, că dacă Kievul continuă să blocheze exportul de petrol rusesc, atunci și Slovacia va opri exportul de motorină către Ucraina, transmite hirado.hu.

Prim-ministrul slovac a explicat că a avut mai multe discuții cu premierul ucrainean, dar și o întâlnire cu ambasadorul Ucrainei la Bratislava, în urma cărora a decis să anunțe că dacă Kievul continuă să blocheze exportul de petrol rusesc, atunci și Slovacia va opri exportul de motorină către Ucraina.

Fico a mai adăugat că decizia Kievului de a restricționa tranzitul petrolului rusesc dăunează mai multor țări, inclusiv Ucrainei, în timp ce Rusia nici nu resimte efectele măsurii.

De asemenea, el a mai afirmat că această decizie a fost luată de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și că Rusia nu are nicio vină.

Prim-ministrul a mai declarat că această decizie nu poate schimba poziția pro-pace a Slovaciei în ceea ce privește conflictul din Ucraina și că guvernul de la Bratislava respinge politica unei noi cortine de fier între UE și Rusia.

Dacă UE doreşte să scape de „influenţa totală” a Statelor Unite, trebuie să ia în considerare cooperarea cu Rusia, a mai spus el.

„Resping participarea la discuţii de genul: ce a fost mai întâi, oul sau găina?, şi vreau să mă concentrez pe ceea ce este esenţial, adică lipsa unei cantităţi din ţiţeiul nostru. Spre deosebire de politicienii liberali şi progresişti care favorizează interesele străine, pentru guvernul slovac interesele cetăţenilor ţării sunt pe primul loc”, a mai spus Fico.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile