Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Detalii cutremurătoare despre fetița de cinci ani care și-a salvat fratele cu propriile mâini, în Siria

Detalii cutremurătoare despre fetița de cinci ani care și-a salvat fratele cu propriile mâini, în Siria

Ioana Mircea
2 minute de citit Publicat la 21:13 15 Feb 2023 Modificat la 21:15 15 Feb 2023

Fetiţa, Jinan, în vârstă de cinci ani, se află acum în spital cu o rană gravă la picior. Fratele ei a avut doar zgârieturi, însă din păcate, restul familiei lor a murit. Imediat după cutremur, Omar Rahal, şeful poliţiei locale, a auzit o voce venind dintre dărâmături, atât de slabă încât s-a chinuit să înţeleagă dacă nu cumva ar putea fi doar în capul lui.

Două cutremure cu magnitudinea de 7,8 şi 7,6 făcuseră una cu pământul satul său, Harem, din provincia siriană Idlib, controlată de rebelii sirieni. Zeci de clădiri s-au dărâmat, inclusiv blocul în care locuia vărul său, Mahmoud, împreună cu soţia şi cei şapte copii ai lor. Rahal a venit să vadă care este situaţia şi s-a grăbit să intre printre ruinele casei în speranţa că îi va găsi pe Mahmoud şi pe familia sa în viaţă.

Citește și: O fetiţă și-a protejat fratele cu propriul trup, timp de 17 ore, după ce clădirea în care se aflau s-a prăbuşit la cutremur, în Siria

Toată dimineaţa nu a auzit niciun semn de viaţă, dar pe la ora 12:30 urechile sale au prins câteva sunete rostite de ceea ce părea a fi vocea unei fetiţe. La câţiva metri sub vârful mormanului de moloz, prinsă între betoane, se aflau Jinan, fiica de cinci ani a lui Mahmoud, împreună cu fratele ei de nouă luni, Abdullah, pe care fetiţa îl mângâia pe cap protectoare, acolo, sub dărâmături.

Lângă ea se afla trupul mamei sale

Alături de ei, îngropat de rămăşiţele casei, se afla trupul mamei lor, Suaad. Rahal a putut să-i vadă doar braţul, cu care părea că a încercat să-şi îmbrăţişeze copiii pentru a-i proteja. Rahal a încercat să-şi elibereze nepoţii, dar şi-a dat seama că nu o putea face singur. Aşa că i-a filmat pe cei doi copii prinşi în capcana betoanelor sfărâmate şi a trimis imaginile colegilor săi din poliţie, cerându-le să intervină.

Filmuleţul a trecut rapid de pe un telefon pe altul, ieşind dintre graniţele Siriei şi devenind viral. Totalizează peste 5 milioane de ore de vizionare numai pe Twitter şi a devenit un simbol al tragediei din Idlib. La o săptămână de la salvarea lor, redactorii publicației The Guardian i-au vizitat pe Jinan şi pe fratele ei mai mic într-un spital transformat dintr-o fostă şcoală, unde sunt îngrijiţi copiii răniţi din Harem.

Abdullah dormea înfăşurat într-o pătură de lână, în timp ce Jinan stătea întinsă pe un pat, încă suferind şi având dureri. Jinan şi fratele ei se numără printre nenumăraţii copii rămaşi orfani în urma cutremurului din Idlib.

Bilanţul victimelor cutremurului din Siria a depăşit 5.800 de morţi, în timp ce oficialii ONU cer mai mult acces pentru ajutoare în nord-vestul ţării controlat de rebeli.

Citește mai multe din În fața națiunii
» Citește mai multe din În fața națiunii
TOP articole