Rebeca a intrat în operație sâmbătă, în jurul orelor 17. O echipa de medici de la Spitalul Grigore Alexandrescu au efectuat operația la Centrul de transplant hepatic din cadrul Institutului Hepatic Fundeni, în încercarea de a îi oferi o șansă la o viață normală.
”Criteriul major pentru care am decis transplantul rapid a fost partea de encefalopatie, deci afectarea creierului care, de obicei, este un criteriu de ireversibilitate în evoluția unor astfel de pacienți. Din punctul nostru de vedere, în acest moment, fetița este într-o stare stabilă cu ficatul implantat”, a declarat Dana Tomescu, șef secția ATI Institutul Clinic Fundeni.
”Urmează să vedem dacă organismul fetiței acceptă ficatul”
”Intervenția chirurgicală a decurs în condiții bune, condiții tehnice bune. După cum știți s-a făcut un split, gramajul lobului stâng care a fost recoltat a fost de 300 de g, ceea ce ajunge perfect acestui copil care are 15 kg.
Urmează, în perioada următoare, să vedem dacă organismul fetiței acceptă acest ficat pentru că există și situația în care poate să fie o non-funcție primară sau o altă complicație. Să sperăm că nu va fi vorba despre așa ceva”, a spus și doctorul Vlad Brașoveanu, șef Secția Chirurgie Spitalul Clinic Fundeni.
”Când ne-am dus la spital mi s-a spus că are o hepatită A”
Directorul agenției naționale de transplant, medicul Radu Zamfir, speră că în aproximativ un an astfel de intervenții pentru copii vor putea fi făcute și la Spitalul Grigore Alexandrescu.
”Consider că am primit două vești bune: Una ar fi faptul că prin acest caz s-a reluat ideea de a face transplant hepatic pediatrică în România și a doua ar fi că există centrul de la Grigore Alexandrescu care are un dosar în curs de acreditare și care sperăm să fie acreditat cât mai repede și să continue această intervenție”. Părinții Rebecăi au trecut prin momente cumplite după aflarea diagnosticului fiicei lor.
”Când ne-am dus la spital mi s-a spus că are o hepatită A. Ulterior am făcut multe teste și au spus că nu este, a ieșit negativ la mai multe tipuri de virusuri hepatitice. După două săptămâni, aproape trei, ni s-a spus că ar avea boala Wilson, dar nu este ceva sigur, și au repetat încă un test”, povestește mama.
Au descoperit că are boala Wilson
La aproape o lună de la internare verdictul final a venit de la Institutul Clinic Fundeni unde Rebeca a fost transferată pentru transplant hepatic. Inițial medicii au luat în calcul transplantul de ficat de la mama care are cea mai bună compatibilitate cu fetița. I-au făcut toate analizele, însă exista un risc:
” A fost greu, pentru că ea este mică, este firavă, este slăbită. Boala asta Wilson este genetică și s-ar putea să am și eu, dar nu se știe sigur. Și era mai bine să nu ia ficat de la mine și să pună la ea pentru că așa se agravau lucrurile și pentru ea și pentru mine”, a mai spus mama.
Salvarea a venit de la un tânăr de 17 ani
În penultima clipă a venit și vestea salvatoare.
”A fost un donator de 17 ani, ceea ce a permis să se preleveze mai multe organe, a trebuit să mergem cu elicopterul până acolo și înapoi cu organul pentru a ajunge la timp pentru a putea fi transplantat”, a spun medicul Vitachki Guenadiy.
”Mulțumim foarte, foarte, foarte mult familiei donatorului, nu există cuvinte de mulțumire”, spune tatăl Rebecăi.
Cei doi părinți mai au acasă o fetiță în vârstă de un an și jumătate.