Fazil Say este un pianist de geniu, compozitor și un promotor al drepturilor omului. A început studiile la pian la 4 ani și a impresionat rapid datorită talentului său. Concertele acestui artist sunt diferite, directe, deschise și captivante.
În seria Muzica secolului XXI, Fazil Say va fi prezent în calitate de compozitor în programul Orchestrei Simfonice București, dirijată de John Axelrod, pe 19 septembrie la Sala Radio.
De asemenea, va lua parte la un concert din seria Mari Orchestre ale Lumii, alături de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, pe 22 septembrie.
Prezent pentru prima dată în Festivalul Enescu, veneratul bariton britanic Sir Simon Keenlyside va lua parte la premiera mondială a lucrării Exile, Concert pentru violoncel, bariton și orchestră de Jonathan Dove, într-un concert susținut de Orchestra Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, dirijată de Jessica Cottis. Aceasta lucrare a fost scrisă special pentru Sir Simon Keenlyside și violoncelistul Raphael Wallfisch.
Unul dintre cei mai așteptați muzicieni ai seriei dedicate muzicii contemporane este Avishai Cohen, care vine pentru prima dată la Festivalul Enescu. Considerat unul dintre cei mai celebri basiști ai lumii, Avishai Cohen va concerta alături de Orchestra Simfonică București pe 19 septembrie.
Una dintre cele mai fascinante artiste a momentului, violonista Patricia Kopatchinskaja va interpreta la București Concertul pentru vioară, live electronics și orchestră, o lucrare scrisă special pentru ea de compozitorul Fred Popovici.
În cadrul seriei iubitorii muzicii contemporane o pot asculta pe violonista Carolin Widman, recunoscută drept o specialistă a muzicii contemporane, precum și pe Ksenija Sidorova, prima acordeonistă prezentă în Festivalul Enescu.
Unul dintre elementele inedite ale acestei serii este faptul că regăsim în program doi artiști prezenți în dublă ipostază de compozitori și soliști ai propriilor lucrări. Astfel, venezueleana Gabriela Montero va interpreta Concertul latin pentru pian și orchestră, iar chitaristul José María Gallardo del Rey va interpreta Diamantes Para Aranjuez.
Vor fi prezente un număr record de lucrări în premieră mondială: Exile, Concert pentru violoncel, bariton și orchestră de Jonathan Dove, Simfonie de Tim Benjamin, Der Nachbar des Chaos de Mihnea Brumariu, Concertul pentru vioară, live electronics și orchestră de Fred Popovici și Obelisk de Adrian Iorgulescu.
Câțiva dintre cei mai importanți membrii ai juriului Concursului Internațional George Enescu sunt prezenți în această serie în concert sau cu lucrări în program: pianistul Peter Jablonski, violoncelistul Raphael Wallfisch, precum și compozitorii Peter Ruzicka și Tim Benjamin.
Concertul susținut de Orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara dirijat de Rumon Gamba va fi In Memoriam Remus Georgescu, în amintirea cunoscutului compozitor şi dirijor român care a încetat din viață pe 30 iulie 2021. Acest concert se deschide cu lucrarea sa Simfonia Triade.
Muzica secolului XXI la Festivalul Enescu
Introdus în programul Festivalului Enescu în 2017, Muzica secolului XXI este un concept care a luat naștere din dorința de a crea o punte de legătură între publicul român și actualitatea compoziției internaționale.
Astfel, seria aduce pe scena Sălii Radio unele dintre cele mai importante creații ale prezentului, semnate de compozitori reputați, unii dintre ei fiind prezenți și ca soliști ai lucrărilor proprii, precum Pascal Dusapin, Dan Dediu, Tim Benjamin, Salvatore Sciarrino, Avishai Cohen și Fazil Say.
Contactul muzicienilor români cu creația contemporană internațională este întărit grație inițiativei Festivalului George Enescu de a dedica șase din cele șapte concerte ale seriei orchestrelor românești.
Alături de dirijori invitați precum John Axelrod, Jessica Cottis, Tito Ceccherini și Alexander Liebreich, ediția din 2021 aduce pe scenă orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Bacău, Timișoara, Iași, Sibiu și Orchestra Simfonică București.
Forumul Internațional al Compozitorilor
În cadrul seriei va avea loc și Forumul Internațional al Compozitorilor, ajuns la cea de-a treia ediție și avându-l ca director coordonator și moderator pe compozitorul și profesorul Dan Dediu.
Forumul prezintă fenomenul muzical contemporan din spațiul cultural internațional, fiind o oportunitate extraordinară pentru comunicarea dintre compozitori celebri, muzicieni renumiți și tineri la începutul parcursului muzical.
Mari personalități precum Salvatore Sciarrino, Francesco Filidei, Fazil Say, Peter Ruzicka, Dieter Ammann, Jonathan Dove, Patrick Hawes, Peter Jablonski, Tim Benjamin, Martin Torp, Dai Fujikura și mulți alții, își vor împărtăși credo-ul lor muzical și își vor exprima opiniile în cadrul a șase evenimente majore (conferințe, dezbateri, mese rotunde) centrate pe subiecte legate de tendințele muzicii contemporane și problematica interconectării acestora cu viața cotidiană a individului și a societății.
Discuțiile din cadrul Forumului se vor desfășura în limba engleză și vor avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București. Accesul va fi liber, în limita locurilor disponibile, purtarea măștii fiind ogligatorie. Programul Forumului poate fi găsit pe site-ul Festivalului.
Informații despre bilete
Puteți găsi informații despre procedura de achiziționare, precum și de condițiile de acces pe site-ul Festivalului, secțiunea Bilete. Este posibil ca, din cauza pandemiei, să apară schimbări în program.
Accesul în sălile de concerte se va face cu respectarea condițiilor sanitare, iar purtarea măștii va fi obligatorie.
Festivalul Internațional George Enescu 2021 este programat să aibă loc între 28 august și 26 septembrie 2021, cu un program artistic excepțional, susținut de 3500 de artiști străini și români, pe o durată record de 4 săptămâni, dar și cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru spectatori, artiști, organizatori și jurnaliști.
Programul complet poate fi găsit pe site-ul festivalenescu.ro. Detalii și informații suplimentare: Oana Marinescu, Oana.Marinescu@omavision.ro; 0741278737