Fermierii au la dispoziţie, până la 31 martie 2017, o sumă de 50 de milioane de euro pentru împăduriri prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, finanţarea maximă pentru un proiect fiind de 7 milioane de euro, potrivit unui comunicat al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), remis, luni, Agerpres.
„Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) informează că, până în data de 31 martie 2017, ora 16:00, cei interesaţi pot accesa Schema de ajutor de stat 'Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite', aferentă Măsurii 8 'Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor', SubMăsura 8.1 'Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite' din cadrul PNDR 2014 - 2020”, se arată în comunicat.
Alocarea bugetară stabilită pentru sesiunea noiembrie 2016 - martie 2017 este de 50 de milioane de euro.
Sprijinul financiar acordat fermierilor ca valoare fixă este reprezentat de costuri standard pe hectar pentru împădurirea de terenuri agricole şi neagricole, sub forma a două prime.
Prima de înfiinţare a plantaţiilor forestiere acoperă şi costurile de elaborare a proiectului tehnic de împădurire (denumită Prima 1). Se acordă, de asemenea, o primă anuală (denumită Prima 2), care acoperă lucrările de întreţinere a plantaţiilor pe o perioadă de maximum şase ani până la închiderea stării de masiv, efectuarea a două lucrări de îngrijire a arboretelor după închiderea stării de masiv şi pierderile de venit agricol pentru o perioadă de 12 ani pentru suprafaţa împădurită.
„Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei de ajutor de stat, care înglobează toate costurile standard aferente Primei 1, respectiv Primei 1 şi Primei 2, după caz, plătite pe durata de aplicare a contractului de finanţare, este de 7.000.000 euro”, mai spun reprezentanţii AFIR.
Beneficiari ai măsurii pot fi deţinătorii publici de teren agricol şi neagricol, deţinătorii privaţi de teren agricol şi neagricol şi forme asociative ce deţin teren agricol şi neagricol.