Antena 3 CNN Actualitate Fermierii și transportatorii nu renunță, după șapte zile de proteste. Dănuț Andruș: ”Le cerem scuze celor cărora le provocăm acest disconfort național”

Fermierii și transportatorii nu renunță, după șapte zile de proteste. Dănuț Andruș: ”Le cerem scuze celor cărora le provocăm acest disconfort național”

Laura Dinu
5 minute de citit Publicat la 13:20 16 Ian 2024 Modificat la 13:20 16 Ian 2024

Fermierii și transportatorii protestează, pentru a șaptea zi, pe șoselele din România. Protestatarii spun că vor veni tot mai mulți la București, din întreaga țară, dacă nu le vor fi soluționate revendicările. Prețurile mari la RCA și combustibil sunt printre principalele nemulțumiri. 

Zeci de camioane și tractoare sunt prezente și astăzi la Afumați, lângă București. Circulația a fost restricționată pe prima bandă, pe ambele sensuri, în localitate, fiind ocupată de autocamioane, în contextul protestului transportatorilor. 

Polițiștii au deschis peste 20 de dosare penale în contextul protestului, pentru instigare la violență. Fermierii și transportatorii acuză presiuni din partea forțelor de ordine. 

Premierul Ciolacu le-a cerut miniștrilor "urgentarea elaborării actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermieri și transportatori". Ministrul Agriculturii spune că nu mai sunt motive pentru fermieri să protesteze, însă aceștia nu renunță. Astăzi are loc o nou rundă de negocieri. 

Revendicările agricultorilor

  • Subvenții agricole 
  • Compensarea pierderilor cauzate de perturbarea majoră a pieței cerealelor în urma importului cerealelor ieftine din Ucraina 
  • Credite mai accesibile pentru fermieri 
  • Echivalarea categoriei B cu TR și a categoriei B1 cu TR1
  • Sprijinirea fermierilor afectați de secetă pentru pierderile suferite 

Citește și: Marcel Ciolacu, despre protestul transportatorilor și fermierilor: "99% dintre revendicările de la Agricultură s-au rezolvat"

Revendicările transportatorilor

  • Plafonarea RCA la 5.000 de lei şi posibilitatea suspendării acoperirii polițelor când un camion nu este în uz și prelungirea automată a valabilității 
  • Scurtarea timpilor de trecere a frontierei 
  • Reintroducerea toleranțelor la depășirile de greutate/gabarit, așa cum prevăd și normele europene, și evitarea dublei taxări 
  • Mutarea controalelor rovinietei, cântarului şi măsurării gabaritului pe teritoriul național/la cel puțin 15 km de punctul de trecere a frontierei 
  • Alocații de cazare/alocații de hrană - Acordarea alocației de cazare neimpozabilă de 265 de lei/zi pentru salariații bugetari să se acorde şi angajaților din privat, fără documente justificative 
  • Introducerea unei alocații de hrană pentru lucrătorii detașați, neimpozabilă, în valoare de 40 de euro/zi, care să se adauge la plafonul maxim de 87,5 euro/zi în limita căruia se poate acorda indemnizația de detașare 
  • Reglementarea unui mediu de concurență loială în transporturi 
  • Reglementarea unei legi antidumping prin care se pedepsește prestarea unui serviciu la un tarif care nu acoperă costurile implicate 
  • Posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport 
  • Controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României în egală măsură cu al celor românești 

”Este o problemă națională, iar cererile noastre nu se referă doar la noi”

Protestatarii susțin că rămân uniți și cer autorităților să nu îi mai împiedice să protesteze.

”Cerem public Ministerului de Interne, inclusiv Ministrului de Interne, să oprească această obstrucționare a acestui drept constituțional al poporului român de a protesta pașnic și să oprească acele infiltrări, pentru că au la îndemână toate instituțiile abilitate să oprească aceste manifestări de provocare.  

Noi nu răspundem provocărilor, suntem pașnici, le cerem scuze celor cărora le provocăm acest disconfort național, pentru că este o problemă națională, iar cererile noastre nu se referă doar la noi. Sunt cerințe care privesc inclusiv populația de rând.  

Cred că toți suntem afectați de acest preț la RCA, suntem afectați de măsurile fiscale care au fost interpuse sau puse pe capul românilor, suntem afectați de nivelul scăzut de trai în România și trebuie ca acest Guvern să lucreze, nu să demisioneze!  

Cine demisionează din acest Guvern, în această situație de criză, nu va da dovadă decât de lașitate în fața poporului, pentru că dumnealor, în 34 de ani, au condus spre aceste dezbinări cu asociațiile profesionale. Aceste asociații profesionale s-au dezis de noi, iar acum cheamă protestatarii din stradă pentru că s-a rezolvat”, a declarat Dănuț Andruș, liderul fermierilor. 

”Colegii transportatori și colegii fermieri rămân uniți până la revendicarea totală a acestor lucruri cu termene clare”

”Din punctul nostru de vedere aceste revendicări ale fermierilor, cât și parțial ale transportatorilor, la Ministerul Transporturilor, au fost revendicate în ziua de sâmbătă. Nu au făcut altceva decât să ia copy paste acele revendicări, să și le asume, lucru care este imoral și incorect.  

La Ministerul Agriculturii s-a semnat un protocol sâmbătă în care Ministrul Agriculturii și-a asumat acele ordonanțe de urgență care pot fi date în săptămâna aceasta, însă celelalte au rămas în lucru.  

Nu putem dezinforma populația pe diverse tertipuri care se încearcă la ora actuală.  

Colegii transportatori și colegii fermieri rămân uniți până la revendicarea totală a acestor lucruri cu termene clare pentru a nu mai promite oamenilor.  

Noi nu cerem decât ca autoritățile statului să își facă datoria și să nu mai vină cu aceste dezinformări. Noi avem probleme reale și aceste probleme reale nu ni le pot manipula prin acești formatori de opinie, care formează opinii, dar dumnealor sunt paraleli cu aceste domenii. Rugăm ca societatea publică să ia atitudine și să nu mai pună urechea la aceste spălări de creier”, a mai spus Dănuț Andruș. 

”Nu mai avem încredere în instituțiile abilitate în acest sens”

Protestatarii susțin că nu mai au încredere în autorități și că vor continua protestele până ce toate revendicările le vor fi acceptate. 

”Nu mai avem încredere în instituțiile abilitate în acest sens. Premierul și miniștrii sunt adăugați automat în același context”, a declarat și Florin Nae, fermier, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Acciza la motorină va fi achitată integral de Ministerul Agriculturii şi în 2024. Anunțul ministrului Florin Barbu

”Protestele continuă până când vom avea deciziile finale. Eu nu consider că ar conta cine a inițiat aceste proteste...

Toți oamenii care doresc a ne ajuta sunt bineveniți. Eu nu văd cooperativele din țară ca pe niște dușmani. Eu consider că acestea au niște oameni mult mai pregătiți, cunosc legislația în vigoare mult mai bine decât noi, cei din stradă, și merită, cum au fost până acum alături de fermieri și cum au fost la toate dezbaterile, pentru că nu sunt primele dezbateri pe care le avem, merită să fie susținute și merită aplauzele noastre pentru faptul că au intervenit să ne ajute. Eu așa consider!”, a mai spus fermierul. 

”Jandarmeria și Poliția Română și-a făcut foarte bine treaba”

Acesta este mulțumit de modul în care au acționat polițiștii și jandarmii la Afumați și susține că toți cei care incită la violență ar trebui să fie îndepărtați.

”După părerea mea Jandarmeria și Poliția Română și-a făcut foarte bine treaba. Oamenii ne-au dat sfaturi, nu ne-au spus doar ce să facem, ne-au spus și de ce să facem și cum să facem lucrurile. A fost foarte frumos din partea lor. Nu avem nimic de reproșat, cel puțin celor de la Afumați. Am stat la Afumați în ultimele zile, timp de multe ore, și nu a avut loc niciun incident, de niciun fel.

Rugăm instituțiile abilitate ale statului să elimine orice fel de protestatar care vrea să instige la ceva. Acel om nu este nici transportator, nici român, nici fermier, este foarte important lucrul acesta! Pentru că se vor sparge toate oalele în capul nostru!”, a mai explicat Florin Nae la Antena 3 CNN. 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole