Întâlnirea a avut loc la Conferința Națională "Digitalizarea pieţelor, model de bune practici în administraţia locală", organizată de Antena 3 CNN, în cadrul proiectului România Inteligentă.
Noul ministru al Agriculturii a aflat direct de la producători care le sunt nemulţumirile.
”Noi producem, problema este valorificarea produselor. Degeaba produci o tomată bună, o vânătă dacă nu ai unde să le valorifici”, a spus Tufă Sorin, producător.
”Vom avea o componentă foarte importantă. Împreună cu unitățile administrativ-teritoriale și consiliile județene, va fi un parteneriat pentru crearea a 15 centre de colectare pentru legume și fructe.
Vorbim de patru benzi de sortare: roșii, castraveți, ardei gras și kapia. Vor fi funcționale începând cu anul 2024”, a declarat Florin-Ionuț Barbu, ministrul Agriculturii.
Producătorii au atras atenţia şi asupra tonelor de legume care se aruncă anual în România.
”Ne trezim că în loc să vindem o varză sau orice legumă la preț normal, o vindem la subpret, nici nu ne acoperim costurile de producție”, a spus Sandu, producător.
”Casa Unirea va încheia contracte cu toate supermarketurile. Vom încheia pe cantitățile necesare pe care supermarketurile le vor cere, cooperative care gestionează, vom discuta cu fermierii, veți pune legumele necesare în baza contractelor cu supermarketurile”, a mai spus ministrul Agriculturii.
Fermierii au discutat cu ministrul Agriculturii şi despre sursele de încălzire a serelor.
”Cu privire la programul de finanțare pentru încălzire. Este valabil și pentru încălzirea pe panouri fotovoltaice cu pompe de căldură?”, a întrebat Eremia Stanciu, producător.
”Kitul va fi de 70.000 de euro. Centrală, partea de încălzire în interiorul serei, inclusiv cu panouri fotovoltaice pentru consum curent”, a răspuns Florin-Ionuț Barbu.
Discuţiile au avut loc în cadrul conferinţei România Inteligentă, eveniment marca Antena3 CNN şi cotidianul naţional Jurnalul.