Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Avertisment fermier: "Nu vom mai avea carne de porc proaspătă. Importăm masiv, suntem cu sabia deasupra capului"

Avertisment fermier: "Nu vom mai avea carne de porc proaspătă. Importăm masiv, suntem cu sabia deasupra capului"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:26 07 Noi 2022 Modificat la 19:46 07 Noi 2022

Sute de fermieri din toată țara iau decizia de a sacrifica animalele din cauză că furajele sunt puține și foarte scumpe. Peste această situație mai vine una cu impact devastator, pesta porcină.

Autoritățile nu mai fac nimic pentru a opri răspândirea virusului. Deja crescătorii din țară au ajuns să omoare mii de porci.

Ultimul focar este în Timiș, la o fermă cu 42.000 de porci.

Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari agricultori și fermieri din țară, explică drama fermierilor români.

"Suntem cu sabia deasupra capului"

"Autoritățile nu fac nimic, nu au făcut niciodată absolut nimic pentru a preîntâmpina pesta porcină africană.

În aceste trei săptămâni de zile s-a trecut la uciderea a peste 100.000 de capete de porci. 40.000 la Parţa, 42.000 acuma la Pădureni și 20.000 de capete în Iași.

Vedeți, se spune și se bate cu cărămida în piept că vânatul este al Ministerului Mediului, dar nu s-a făcut nimica să vină să spună dacă a făcut ceva.

Sunt foarte pornit asupra lui, pentru că am avut discuții, i-am atras atenția colegial, omenește de la om la om, domnule, fă ceva, pentru că uite, ați distrus toată carnea de porc.

"Industria cărnii de porc din România s-a distrus"

Toată această industrie a cărnii de porc din România s-a distrus. Nu se vrea să se facă nimica.

O parte o asigură mistreții, iar parlamentarii care sunt în marea majoritate vânători nu vor să nu ai aibe duminici fără să meargă la vânătoare.

Iar partea cealaltă mi se pare un act de terorist, un act nesăbuit care deja prea ne bântuie. Sunt 40 de focare de pestă porcină în țară la ora actuală.

"Vom aduce carne din import, carne care nu va mai fi proaspătă"

Uitați-vă cum se duc în trei săptămâni 100.000 de capete de porci.

Mâine-poimâine după sărbătorile de iarnă, dacă mergem în ritmul ăsta o să arătăm porcul la copii doar în poze.

Pentru noi, consumatorii, niciodată nu vom mai avea o carne proaspătă. Carnea care vine din cel mai mare producător actualmente Spania care va face export de carne în China, Spania, Olanda și Danemarca.

Germania a scăzut foarte mult efectivele de animale, de la peste 60 de milioane a scăzut la circa 48 de milioane.

Vom aduce carne din import, carne care nu va mai fi proaspătă. Face 5-6 zile de la tăiatul animalului și până la ajunge în galantar cu transportul și așa mai departe.

Suntem cu sabia deasupra capului. Eu sunt o fermă care am avut anul trecut și am omorât 24.500 de capete de porci.

Nimic nu mă protejează, cu toate măsurile de siguranță care eu mi le-am luat, nimic nu-mi dă garanția zilei de mâine.

Se pare că pesta porcină apare în ultimele situații în complexe, apare exact în polul opus pe unde intră oamenii.

De aceea, am spus, se pare că nu sunt acte curate. Dacă intră pe o parte de complex, ea apare exact invers. Același lucru s-a întâmplat și în complexul nostru.

Deci, de la intrarea oamenilor din vestiare și până să ajungă la fiecare hală era cale lungă și a apărut în capătul opus al intrării oamenilor, pentru că la noi, de exemplu, nu s-a găsit cine a adus pesta și atunci  s-a spus, hai să zicem că a dus-o omul", a explicat Dumitru Muscă, fermier român, în emisiunea News Hour with CNN de la Antena 3 CNN. 

 

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole