Antena 3 CNN Actualitate Inedit Motivul pentru care oamenii din țările nordice sunt cei mai fericiți. Sunt pe primul loc în top de șapte ani

Motivul pentru care oamenii din țările nordice sunt cei mai fericiți. Sunt pe primul loc în top de șapte ani

Georgiana Adam
5 minute de citit Publicat la 18:01 23 Mar 2024 Modificat la 18:01 23 Mar 2024

Pentru al șaptelea an consecutiv, Finlanda a ocupat primul loc în 2024, urmată de Danemarca și Islanda. Dar de ce sunt ele atât de fericite în mod constant?

Unii spun că este din cauză că sunt mici, omogene și bogate. Cu câțiva ani în urmă, o lucrare de cercetare a sugerat chiar că este pentru că sunt genetic menite să fie mai fericite.

Dar, potrivit Raportului mondial al fericirii (WHR), astfel de teorii sunt inexacte.

Mai întâi, să vorbim despre bani

Da, țările nordice sunt toate relativ bogate și fericite, dar nu toate națiunile relativ bogate sunt fericite ca cele nordice. Singapore, una dintre cele mai bogate din lume, se află pe locul 25, în timp ce Arabia Saudită, a șaptea cea mai bogată din lume, se află pe locul 26.

Un factor legat de bani pe care ar trebui să îl analizăm este faptul că țările nordice sunt cunoscute pentru că au niveluri scăzute de inegalitate a veniturilor, însă cercetătorii nu au dovedit că acest lucru se corelează de fapt cu o satisfacție ridicată a vieții.

Cu toate acestea, ceea ce au reușit să demonstreze este că, dacă inegalitatea veniturilor duce la neîncredere, atunci aceasta contribuie în mod direct la o satisfacție mai scăzută a vieții. Pur și simplu, oamenii chiar urăsc să se simtă înșelați.

Poate că fericirea ține de genetică

Chiar dacă răspunsul la această întrebare ar fi un da răsunător, acest lucru ar reprezenta doar o treime din imagine.

Știința ne spune de ani de zile că genetica joacă un rol în explicarea gradului de satisfacție al oamenilor față de viața lor. Este ceea ce experții în fericire numesc "biomarkeri" ai fericirii.

Cu toate acestea, studiile ne spun că 60-70% din diferența de fericire dintre oameni este cauzată de factori de mediu, astfel încât doar restul de 30-40% este poate fi datorat geneticii.

Nordicii nu sunt fericiți pentru că sunt națiuni "mici" și "omogene"

Autorii WHR mai spun că nu au reușit să demonstreze o relație între mărimea populației unei țări și satisfacția vieții.

Și, mai mult, țările nordice nu sunt tocmai omogene. Aproximativ 8% din populația Finlandei este născută în străinătate, cam același procent ca în Danemarca, unde 7,5% este străină. Acest procent nu este foarte diferit de cel din țări precum Franța, unde imigranții reprezintă aproximativ 10% din populație.

Și dacă tot mai susțineți că 10 % este semnificativ, concluziile Raportului Mondial al Fericirii din 2018 au arătat că ponderea imigranților într-o țară nu are niciun efect asupra nivelului mediu de fericire al celor născuți pe plan local.

Dintre cele mai fericite țări, 10 de pe listă au avut în comun o pondere a imigranților de 17,2% în medie, ceea ce reprezintă aproximativ de două ori mai mult decât media globală.

Și ceea ce este cel mai important încă. Alte analize arată că efectul diversității etnice asupra încrederii sociale devine neimportant atunci când există instituții guvernamentale de calitate. Iar acest lucru ne conduce la elementul obligatoriu din spatele fericirii nordice: încrederea.

Euronews l-a întrebat pe editorul Raportului Mondial al Fericirii, profesorul John F. Helliwell, care lucrează de peste 25 de ani la sondaje privind fericirea: cum pot fi fericite națiunile, în stil nordic?

"Răspunsul simplu este de a avea un nivel ridicat la toate cele șase variabile", glumește el, referindu-se la cei șase indicatori cheie din Raportul Mondial al Fericirii - PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, speranța de viață sănătoasă, libertatea, generozitatea și corupția.

"Dar acolo unde ei (nordicii) sunt cu adevărat în top, este la încredere și bunăvoință, atât în cadrul instituțiilor lor oficiale, cât și în comportamentul lor privat", mai spune profesorul Helliwell.

Ce înseamnă asta, în practică? Iată la ce cred experții că se reduce.

Să fie pentru că sunt omogen fericiți?

Pentru prima dată, Raportul mondial al fericirii de anul trecut a evaluat dimensiunea diferenței de fericire dintre jumătatea mai fericită și cea mai puțin fericită a populației. Un clasament mai ridicat înseamnă o inegalitate mai mică a fericirii.

Toate țările nordice se clasează pe un loc ridicat în ceea ce privește egalitatea, ceea ce înseamnă că inegalitatea fericirii este practic inexistentă. Cea mai mare parte a populației lor se consideră fericită.

"Și se pare că oamenii sunt mai fericiți trăind în țările în care decalajul de fericire este mai mic. Și unde este cel mai mic decalajul de fericire? Ei bine, în țările fericite", a declarat Helliwell pentru Euronews Next.

În schimb, Afganistanul a avut, de asemenea, unul dintre cele mai mici decalaje de fericire din RST 2023, "dar din cel mai prost motiv: nimeni nu este fericit". A rămas cea mai nefericită țară în raportul 2024, recent publicat, pe locul 143.

Calitatea instituțiilor guvernamentale și generozitatea statului social

Acestea au un impact important și pozitiv asupra satisfacției în viață (atât de mult încât indicele de percepție a corupției poate funcționa ca un predictor pentru a determina cine va ajunge în fruntea sau în coada clasamentului fericirii).

Datele arată că oamenii sunt mai mulțumiți de viața lor în țările în care există calitate instituțională. Aceasta este de obicei împărțită în calitate democratică și calitate de livrare.

Aceasta din urmă este cea mai puternic legată de fericirea cetățenilor, potrivit RDSM: pensii bune, concedii parentale generoase, întreținere pentru bolnavi și persoane cu handicap, sănătate și educație gratuite, ajutoare de șomaj solide etc.

Instituțiile guvernamentale de calitate reușesc să facă ca nivelurile de inegalitate să fie foarte scăzute, iar acest lucru îi face pe oameni fericiți, deoarece simt că pot avea încredere în instituțiile lor publice.

Deci, ce putem face pentru a fi fericiți ca nordicii?

Țările nordice au reușit să intre într-un ciclu foarte virtuos, în care instituțiile eficiente și democratice sunt capabile să ofere cetățenilor securitate, astfel încât cetățenii au încredere în instituții și unii în alții, ceea ce îi determină să voteze pentru politicieni care promit și oferă un model de bunăstare de succes.

Cu toate acestea, există unele lucruri pe care le puteți face cu adevărat.

"Am constatat că oamenii sunt mult, mult mai fericiți dacă simt că se află într-un mediu în care oamenii le vor păzi spatele. Și este foarte important să le spunem oamenilor acest lucru, deoarece aceștia nu reușesc să înțeleagă în întreaga lume cât de generoși sunt ceilalți oameni", spune Helliwell.

El spune că încrederea pe care o acordăm celorlalți este, de fapt, mai mare decât credem noi că este. Lipsa acestei încrederi ne face nefericiți. Sau, cel puțin, nu suntem fericiți ca nordicii.

Helliwell mai spune că unul dintre motivele pentru care oamenii subestimează bunăvoința vecinilor lor este că nu aud despre aceasta în mass-media.

"Ceea ce face un caz pentru veștile bune și arată că acestea sunt foarte importante, deoarece este ceea ce determină ceea ce crezi despre vecinii tăi", mai precizează el.

Citește mai multe din Inedit
» Citește mai multe din Inedit
TOP articole