Cei mai mulți români au aflat de existența omului de afaceri Dan Petrescu cu ocazia morții acestuia, miliardarul fiind, pe când trăia, o persoană extrem discretă.
Averea lăsată de acesta în urmă se ridică, după unele estimări, la aproape trei miliarde de euro.
Averea a ajuns, prin succesiune, pe numele mamei sale. Este vorba de o femeie care a depășit vârsta de 90 de ani și care suferă de mai multe afecțiuni.
Există posibilitatea ca statul român să pună mâna pe averea lui Dan Petrescu, iar acest scenariu a fost analizat la Antena 3 CNN.
Citește și: Imagini de la locul unde s-a prăbușit un avion românesc la Milano
Filmul catastrofei aviatice în care a pierit Dan Petrescu
În data de 3 octombrie 2021 un breaking news anunța prăbușirea unui avion în San Donato Milanese, în provincia italiană provincia Milano.
La manșa aparatului era unul dintre cei mai bogați români, Dan Petrescu, a cărui avere s-ar apropia de 3 miliarde de euro. În avion se aflau și soția și fiul său, împreună cu alți cinci prieteni. Tocmai ce-l creștinaseră pe cel mai mic dintre pasageri, Rafael, și se îndreptau spre Sardinia pentru petrecerea de botez.
Niciunul dintre ei nu a supraviețuit. Avionul lor s-a prăbușit prăbușește în mod dramatic, aproape perfect vertical, iar acesta este primul semn greu de întrebare cu privire la ce s-a întâmplat, de fapt, cu aparatul. Petrescu nu anunțase nicio problemă turnului de control, după cum a dezvăluit investigatorul din acest caz.
Radarul a semnalat o anomalie care a precedat prăbușirea iar mai multe clipuri au surprins avionul care era deja în flăcări atunci când a avut loc impactul. La contactul violent cu solul, aeronava a explodat.
Mulți s-au întrebat dacă accidentul nu a fost provocat, având în vedere cine se afla în avion. Experții în aviație au evocat o defecțiune a motorului sau o stare medicală acută a pilotului, poate chiar un infarct, având în vedere că omul de afaceri trecuse printr-o luptă cu cancerul.
Demarată de mai bine de doi ani, ancheta nu este finalizată în Italia și Canada, acolo unde se face expertiza avionului.
Procurorii din Italia spun că vor prezenta concluzia investigației morții lui Dan Petrescu
"Sunt două anchete care au mers în paralel în toți acești ani. Vorbim de una desfășurată de Procuratura din Milano și de o alta, desfășurată de Agenția pentru Siguranța Zborurilor, care este o instituție europeană. I-am contactat pe cei doi procurori italieni de caz și au spus că au finalizat această anchetă, însă așteaptă punctul de vedere acestei agenții, fără de care nu se pot face publice rezultatele investigației. Șefii agenției au fost între timp schimbați, ceea ce ar fi dus la o întârziere birocratică. La un moment dat se vehiculase aici, în Italia, că ar putea fi clasat acest caz, adică procurorii ar putea declara că nu s-a găsit cauza exactă a prăbușirii avionului. Se pare că, totuși, cei doi procurori nu iau în calcul clasarea și vor prezenta o concluzie.
În urmă cu un an, s-a mai făcut o expertiză a motorului și a manșei, pentru că acolo s-au căutat probleme de natură tehnică. Din câte știu, în urma autopsiei pe care a efectuat-o una dintre cele mai mari specialiste în domeniu din Italia, a rezultat faptul că pilotul nu ar fi suferit un infarct. S-au efectuat și niște teste ADN la un moment dat, cu probe prelevate de pe centurile de posturilor de pilotaj, pentru a se stabili dacă, într-adevăr, era Dan Petrescu cel care pilota avionul, și nu cumva fiul său.
Cât privește suspiciunea că avionul - aflat în proprietatea omului de afaceri - a fost sabotat, aceasta nu a fost confirmată. Altfel spus, nu s-a luat în calcul că ar fi fost vorba de o crimă. Cele două piste pe care s-a mers au fost eroarea umană și o defecțiune tehnică", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Naty Badea.
Afacerile lui Dan Petrescu continuă și după moartea sa
Până se clarifică lucrurile în Italia, merită semnalat și investigat ce se întâmplă cu averea lui Dan Petrescu în România.
În urma omului de afaceri a rămas mama acestuia, de 98 de ani, o doamnă cu deficiențe native de auz și de vorbire, care în mod clar nu poate gestiona imperiul financiar al fiului său.
Totuși, cineva o face.
Este cineva care are controlul asupra tuturor firmelor lui Dan Petrescu, asupra conturilor sale, a proprietăților sale imobiliare. Dovada faptului că așa stau lucrurile este faptul că afacerile lui Dan Petrescu se mișcă în absența acestuia, a soției, a fiului, trecuți, toți, în neființă.
Anul trecut, compania sa, Estrada Management, a inițiat un proiect imobiliar pe unul dintre terenurile deținute în zona Expoziției. Potrivit informațiilor obținute de profit.ro, în mai anul trecut, o altă firmă a sa, Total Asset Management SRL, a donat statului român 4.200 de metri pătrați în pădurea Băneasa. Donația nu este explicată nici de firmă, nici de stat, dar conduce la omul cheie: Anca Surugiu, cea care administrează firma de 4 ani, cu un mandat acordat înainte de moartea miliardarului, și care i-a fost acestuia inițial secretară. Ulterior, i-a devenit om de încredere și deținător al tuturor informațiilor cheie despre off shore-urile care dețin firmele lui Petrescu și despre dedesubturile afacerilor sale.
Mama lui Dan Petrescu ar fi semnat pentru crearea unei fundații prin care averea fiului mort să ajungă la statul român
Anca Surugiu este singura care are acces la mama miliardarului și la personalul care o îngrijește. De altfel, Surugiu locuiește lângă "Doamna Coca", mama lui Petrescu, și poate supraveghea cu atenție cine ar putea să o contacteze pe bătrână.
Antena 3 CNN relatează că această femeie de 98 de ani ar fi fost convinsă să semneze pentru înființarea unei fundații care să preia, după decesul ei, averea de trei miliarde.
Dincolo de aparenta onorabilitate a acestui demers, există suspiciuni că banii produși de Dan Petrescu de-a lungul vieții sale ar fi, de fapt, sifonați. Cumnații lui Petrescu, doctori în Germania, ar putea rupe tăcerea în această privință, estimează sursa citată.
Certitudinea momentului este că Dan Petrescu a construit un imperiu imobiliar ce înglobează, între altele, terenuri și clădiri în zonele Primăverii și Herăstrău: spații comerciale și proiecte rezidențiale asociate cu venituri uriașe.