”Nu este neapărat un ciclon în sensul clasic al definiției, este vorba de o vastă zonă cu presiune scăzută, dar și o structură pe verticală a atmosferei îndeosebi în partea de vest și de sud a țării noastre, care favorizează instabilitatea atmosferică.
Este ceea ce noi numim o instabilitate de masă, adică nu se întâmplă mari schimbări de la o zi la alta în structura presiunii, temperaturii, în zona țării noastre, dar se mențin condițiile de instabilitate favorizate de presiune scăzută la nivelul solului, de o masă ceva mai rece în straturile mai înalte, acolo unde se formează norii aceștia cu o mare dezvoltare pe verticală, foarte multă umezeală în aer, favorizată și de ploile din ultima perioadă.
Adică este un fenomen care se amplifică de la o zi la alta, pentru că nu se întâmplă mare lucru, adică aerul nu prea este antrenat într-o circulație mai activă care să mute această masă de aer de deasupra țării noastre.
Și atunci, zi de zi, tot acumulând umezeala din urma ploilor, evident că nu ne putem aștepta la o ameliorare rapidă a vremii, ba din contră, aș spune că pentru regiunile vestice, mai ales ziua de mâine, ar putea avea chiar un grad de instabilitate ceva mai ridicat.
Citește și: Imagini apocaliptice cu furtunile care au făcut ravagii în România
Este foarte posibil ca îndeosebi în zona Carpaților Occidentali să avem poate mai multe astfel de evenimente, pentru că ceea ce am văzut acum sigur sunt fenomene, manifestări foarte severe, dar au fost pe arii foarte restrânse.
Este posibil ca tot pe arii foarte restrânse, dar în mai multe localități sau în mai multe zone, să avem fenomenele pe care le-am traversat astăzi.
Există probabilitate de 80% ca manifestările de vreme de astăzi să le avem și mâine, mai ales pe partea de vest și de sud a țării, mai ales zonele sub-montane, deci zonele deluroase din partea de nord a Olteniei și Muntenia, mai înspre Oltenia, și 20% probabilitate să avem mai multe zone care s-ar încadra în cod portocaliu, pentru că nu se schimbă mare lucru, doar o cantitate și mai mare de umezeală în aer și temperaturi la fel de ridicate, dacă nu chiar ceva o idee mai ridicate decât au fost astăzi. Toate acestea sunt condiții favorizante pentru instabilitatea severă.
Efecte negative pot fi pe arii ceva mai extinse. Cursurile de apă au acumulat aceste cantități căzute în ultimele 2-3 zile și probabilitatea de inundații rapide este una în creștere. De altfel, ați menționat alerta hidrologică pentru județe, tot din partea de vest a țării. Un cod portocaliu probabil că mâine va fi prelungit de către colegii hidrologi. Bineînțeles că întotdeauna efectele hidrografice sunt puțin întârziate față de fenomenul meteo și atunci este de așteptat ca și alertele hidro să fie mai prelungite față de intervalul care va fi acoperit de avertizările meteorologice.
Mai puțin probabil că instabilitatea să fie importantă în zilele viitoare în București. Chiar ne așteptăm ca pe partea de sud-est a României, inclusiv Bucureștiul, dar și zona litorală, să fie mai ferite de instabilitate. Rămânem cu temperaturi foarte ridicate, dar după-amiază n-ar fi exclus să plouă”, a declarat Florinela Georgescu, director ANM, la Antena 3 CNN.