Seria manifestărilor meteo extreme continuă în Prahova. După temperaturi caniculare, mai multe localități, printre care şi Sinaia, au fost lovite de inundații, grindină şi vânt puternic. În plus, temperatura în stațiune a ajuns până la 19° Celsius.
Mai mult, la aproximativ 60 de km de zona montană în Ploieşti, oamenii au putut asista şi la formarea unei mini-tornade. Imaginile au fost postate pe pagina de socializare a unui prahovean care a surprins fenomenul.
Cum se produc tornadele
Potrivit specialiștilor în fenomene meteo extreme, tornadele se produc atunci când curenţii de aer cald și rece se ciocnesc și produc o zonă de rotaţie, cu presiune atmosferică scăzută.
Aerul dintr-un front cu presiune scăzută are tendinţa naturală de a se ridica, creând un curent ascendent puternic. Acest curent atrage aerul cald din jurul său, de la nivelul solului, făcându-l să se rotească din ce în ce mai rapid.
Directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, susține că o tornadă este manifestarea unei instabilităţi extreme şi, că din nefericire, vom vedea tot mai adesea asemenea fenomene și la noi în ţară.
”Tornadele sunt fenomene care apar în extrem. În Europa, ele au o viaţă scurtă pentru că relieful variat al continentului le împiedică să aibă dezvoltări şi traiectorii foarte extinse”, a spus Florinela Georgescu la Antena 3, în cadrul emisiunii „Sinteza zilei” după tornada devastatoare din Cehia.