Antena 3 CNN Actualitate Un nou fenomen spectaculos va putea fi admirat pe cerul României. Când are loc „ploaia de stele“ şi care este momentul potrivit pentru a fi observată

Un nou fenomen spectaculos va putea fi admirat pe cerul României. Când are loc „ploaia de stele“ şi care este momentul potrivit pentru a fi observată

Ştefan Petrică
1 minut de citit Publicat la 14:56 21 Iul 2023 Modificat la 14:56 21 Iul 2023

În fiecare an, în perioada 17 iulie - 24 august, se desfășoară ploaia de meteoriți Perseide, unul dintre cele mai spectaculoase evenimente cosmice ale anului.

În acest an, apogeul ploii de meteoriți va avea loc în noaptea de 13 august, atunci când Pământul va trece prin cea mai densă zonă a traseului cometei 109/Swift-Tuttle.

Ploaia de meteoriți este alcătuită din particule care s-au prăbușit departe de cometa de 16 mile (26 de kilometri) lățime, în timp ce se întinde și se micșorează în sistemul solar interior.

Cometa Swift-Tuttle a trecut ultima oară prin apropierea Pământului în 1992 și va reveni în 2126, dar rămășițele sale prăfuite persistă în traiectoria sa, oferindu-ne un spectacol impresionant pe măsură ce intră în atmosfera noastră și ard.

Citește șiNASA a publicat imagini spectaculoase cu una dintre cele mai intense explozii solare înregistrate până acum

Cozile meteorilor par să indice către constelația Perseus, aflată în emisfera nordică, ceea ce a determinat denumirea evenimentului drept ploaia de meteoriți Perseide.

În momentul apogeului ploii de meteoriți, observatorii cerului din emisfera nordică pot să se aștepte să vadă între 60 și 70 de stele căzătoare pe oră, cu condiția să se bucure de un cer întunecat și senin.

În anul 2016, ploaia de meteoriți Perseide a oferit un spectacol remarcabil, cu aproape 200 de meteori pe oră iluminând cerul.

Acest lucru s-a datorat influenței planetei Jupiter, care a atras urma de praf a cometei, permițând Pământului să intre mai profund în fluxul de meteoriți.

Când va putea fi văzută ploaia de meteoriți

Anul acesta, vârful ploii va avea loc pe 13 august, când Luna va fi o semilună în scădere slabă și va fi iluminată doar în jur de 7%, așa că ar trebui să fie condiții excelente pentru observarea stelelor.

Pentru observatorii cerului din emisfera nordică, ploaia de meteoriți este adesea cea mai bună în primele ore dinaintea zorilor.

Amintiți-vă că ochilor le ia aproximativ 30 de minute pentru a se adapta pe deplin la întuneric și nu vă faceți griji cu privire la achiziționarea de echipamente de lux – veți putea vedea totul cu ușurință cu ochiul liber, mai ales dacă puteți ieși din oraș și departe de poluarea luminoasă.

Din păcate, evenimentul este sub orizont pentru cei din cele mai multe părți ale emisferei sudice, conform informațiilor oferite de Science Alert.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole