Antena 3 CNN Actualitate Locale Fenomen rar în România, furtună de praf ca în deșert. Ziua s-a transformat în noapte

Fenomen rar în România, furtună de praf ca în deșert. Ziua s-a transformat în noapte

de Georgiana Botez    |   

Un fenomen bizar s-a produs aseară, langă Oradea. Vizibilitatea în zona noii Centuri de vest a fost afectată, după ce în aer s-a ridicat un nor gros de praf roșiatic.

Reprezentanții de la Garda de Mediu cred că vântul puternic ar fi ridicat în atmosferă pulberi fine de oxid de fier de la o fostă fabrică de vopseluri și lacuri. Astfel, astăzi de dimineață, au mers în control, deoarece firma a mai fost amendată cu 100 mii de lei, exact pentru același lucru, și era obligată să ude în permanență batalul cu deșeuri pentru a evita astfel de situații. 

Groapa cu deșeuri rămase de la producția de vopseluri și lacuri de langa Oradea se întinde pe o suprafață de 17 hectare și este plina cu un praf roșiatic. Până în urmă cu 3 ani, în zonă se afla un fel de lac, dar odată cu încălzirea vremii, apa s-a retras și au ramas particulele fine de oxid de fier. Aseară, centura orașului și drumul expres ce duce spre Borș au fost acoperite de un nor dens de praf. 

Chiar daca internauții au spus, inițial, că ar fi praf de pe șantierele din zonă, după ce au văzut imaginile postate pe rețelele sociale, comisarii de la Garda de Mediu au știut imediat sursa.

Firma a fost privatizată în anii 90. Acolo se produceau vopseluri și lacuri, însă acum activitatea este una restrânsă. Comisarii de la Garda de mediu au verificat-o și în primăvară, după un incident similar, și au cerut reprezentanților companiei ca întreaga suprafață să fie udată, pentru a preveni astfel de fenomene.

Experții vor să verifice acum dacă furtunul întins pe aproximativ 400 de metri, de pe mijlocul gropii, este funcțional și racordat la o sursa de apă.

Reprezentanții de la Compania de Apa susțin că totul a rămas la nivel de discuții legat de folosirea apei din rezervele locale, discuții care nu s-au concretizat până acum

Așadar, comisarii de la Garda de mediu vor merge într-un control oficial la începutul săptămânii viitoare, iar daca aceste nereguli vor fi confirmate, societatea se va mai alege cu o nouă amendă tot de 100 de mii de lei.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile