Fenomenul va determina o creștere considerabilă a temperaturilor, în condițiile în care anul 2023 este deja pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată.
Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a anunţat că există o probabilitate de 90% ca acest fenomen, care se produce în mod natural, să continue până la sfârşitul iernii din emisfera nordică, după o proiecţie similară realizată luna trecută de un serviciu de meteorologie al guvernului american.
El Nino reprezintă o încălzire a temperaturilor de la suprafața oceanului, în Pacificul central și estic, și poate provoca fenomene meteorologice extreme, de la incendii de pădure la cicloane tropicale și secete prelungite.
Fenomenul provoacă deja calamități pe tot globul, iar mizele ar trebui să fie mai mari pentru piețele emergente, mai expuse la fluctuațiile prețurilor la alimente și energie.
OMM a precizat, în același comunicat, că anul 2023 este pe cale să fie cel mai călduros an înregistrat vreodată.
Precedentul an record a fost în 2016, ca urmare a unui fenomen El Nino deosebit de puternic, dar şi ca rezultat al impactului încălzirii induse de arderea combustibililor fosili, potrivit Reuters.