Antena 3 CNN Actualitate Locale Fenomen bizar pe cer, în Oradea: Oamenii au filmat nori de praf roșu în oraș. Pulberea ar fi de la o fostă fabrică de vopsele

Fenomen bizar pe cer, în Oradea: Oamenii au filmat nori de praf roșu în oraș. Pulberea ar fi de la o fostă fabrică de vopsele

de Mia Lungu    |   

Un nor de praf roşiatic s-a ridicat, ieri seară, peste Oradea, afectând vizibilitatea în zona centurii de Vest. Deşi pare un fenomen bizar, autorităţile de mediu au identificat repede problema: este vorba de groapă de deşeuri rămase de la o fostă fabrică de vopsele, ce se întinde pe 17 hectare.

[GAL layout="5"]

Din cauza vântului puternic, pulberea fină de oxid de fier de la o fostă fabrică de vopselea fost ridicată în aer, creând un nor gros de praf roşiatic. Fenomen ce nu ar fi trebuit să se întâmple, dacă reprezentaţii societăţii ar fi udat constant terenul de 17 hectare pe care se află deşeurile.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu au amendat în trecut societatea pentru aceeaşi problemă.

Pană acum trei ani acolo era un lac, însă, odată cu accentuarea secetei, apa se retras, iar cum trebuie găsită o nouă soluţie pentru a împiedica praful să se mai ridice în aer. 

„Această problemă nu este nouă. Am mai avut și în trecut astfel de situații. În ultimii ani, schimbările climatice au făcut ca zona respectivă..apa care era acolo a secat. Trebuia să îl ude (n.r. terenul). Am vazut o încercare de a realiza măsurile, însă acel furtun pe care l-am observat nu rezolvă problemele. Creează disconfort pentru toți. E periculos în măsura în care orice astfel de praf creează probleme.”, a precizat, la Antena 3 CNN, Marius Orbai, jurist la Garda de Mediu.

Comisarii de la Garda de mediu vor merge într-un control oficial, la începutul săptămânii viitoare, iar daca aceste nereguli vor fi confirmate, societatea se va mai alege cu o noua amenda tot de 100 de mii de lei.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile