Antena 3 CNN Coronavirus Femeie în vârstă de 39 de ani, moartă din cauza unei tromboze, după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca

Femeie în vârstă de 39 de ani, moartă din cauza unei tromboze, după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 18:23 25 Mai 2021 Modificat la 18:23 25 Mai 2021

La câteva zile după vaccinare, femeia a prezentat simptome de formare a unor cheaguri sanguine. A fost internată de urgență la secția de terapie intensivă a Spitalului General din Nicosia.  Aceasta a suferit o hemoragie cerebrală şi a intrat în comă. iar duminică medicii au fost nevoiți să îi declare decesul, potrivit Daily Mail.

Autorităţile cipriote au deschis o anchetă care va stabili dacă ”incidentul trombotic grav” care i-a provoca decesul are legătură cu vaccinarea. De altfel, în urmă cu câteva zile Stephanie a scris pe o rețea de socializare că se simte rău după ce s-a vaccinat. Iar starea nu i se ameliorase nici după câteva zile.

Acuza simptome acute precum frisoane, dureri de articulaţii, ameţeli, durere de cap, dar și dificultăţi în a respira. Credea că a făcut COVID-19, însă testul pe care l-a făcut infirma acest fapt.

Și Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va desfăşura propria anchetă. Patru cazuri de tromboză - la trei la pacienţi care au fost vaccinaţi cu o primă doză de vaccin AstraZeneca şi unul vaccinat cu o primă doză de vaccin anticovid Pfizer-BioNTech - sunt în acest moment anchetate de autoritățile cipriote.

AstraZeneca se află în centrul campaniei de vaccinare din Cipru, un stat membru UE, care nu a restricţionat, până în prezent, utilizarea acestui vaccin.

Comisia Europeană a dat în judecată compania Astra Zeneca

Comisia Europeană a dat în judecată Astra Zeneca pentru nerespectarea clauzelor contractuale în ceea ce privește livrarea dozelor de vaccin.

Astra Zeneca fost unul dintre principalii furnizori al serului pentru vaccinul împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană, însă în dozele au fost livrate de către companie cu întârziere, fapt care a încetinit procesul de vaccinare în mai multe țări.

"Unele clauze contractuale nu au fost respectate, iar compania nu a putut oferi o strategie de furnizare a dozelor în timp util", a declarat Stefan De Keersmaecker, purtătorul de cuvânt al Comisie Europene.
Contractul dintre compania Astra Zeneca și Uniunea Europeană prevede livrarea a 300 de doze de vaccin pentru a fi distribuie în țările membre, cu o posibilă comandă a încă 100 de milioane de doze, noteaza Associated Press.

Compania suedeză avea datoria să trimită 80 de milioane de doze de vaccin în Uniunea Europeană, în primul sfert al anului 2021, însă doar 30 de milioane de doze de de ser au fost livrate. Potrivit Comisiei Europene, compania a anunțat că va mai trimite în decursul acestui an doar 70 de milioane de doze, în loc de cele 180 de milioane de doze de vaccin promise.
Astra Zeneca: "Considerăm că aceste acuzații sunt nefondate"

Compania Astra Zeneca a declarat într-un comunicat că regretă demersul legal al U.E. și că este pregătită să-și apere cauza.

"Considerăm că aceste acuzații sunt nefondate și ne dorim să mediem această dispută cât mai repede cu putință. A fost un an al descoperirilor științifice, al unor negocieri foarte complexe și al provocărilor în ceea ce privește producția", a afirmat compania.

 

Etichete: astrazeneca
Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole