Cu toate astea, e plină româna actuală de "asumat" cu sensul de matur, încrezător. “Sunt o femeie singură, matură și, mai ales, asumată”, le spune jurnaliştilor Bianca Drăgusanu. Adică am o vârstă, am experienţă, ştiu ce pot, ştiu cum arăt şi sunt mândră de asta, îmi asum asta.
Să vedem definiţia din DEX a verbului: a asuma = a lua ceva asupra sa sau pe seama sa; a se angaja să îndeplinească ceva. A-și asuma o răspundere. Îţi asumi asadar o sarcină, o răspundere.
Iar adjectivul participial "asumat" inseamnă "luat asupra sa, promis, arogat". O sarcină asumată de cineva, o decizie asumată de cineva. O femeie asumată de cineva? Nu, evident, femeie asumată înseamnă de fapt opusul, o femeie independentă. De aceea vă spuneam că utilizarea nouă din română depăşeşte sensurile verbului din dicţionar.
Să vedem şi alte exemple: "Diva de la Monaco este dovada femeii asumate. Vedeta trăiește cum simte și este mereu asumată", au scris jurnalistii despre Mihaela Radulescu, după ce a aparut goală într-un pictorial. Asumată aici inseamnă sigură pe ea, multumită de felul in care arată, relaxată.
"Cântăreața este asumată și are mult curaj", scrie în presă despre altă artistă de la noi. Curajoasă, independentă.
Intr-un articol cu titlul "Loredana Groza s-a pozat goală în cadă", citim asa: "Artista este mereu asumată." Adică e încrezătoare, lipsită de inhibiţii.
"E spontană, asumată și nu-i este teamă să spună ce gândește", citim despre altă femeie. "Asumată" înglobează o mulţime de însuşiri: echilibrată, matură, onestă, încrezătoare în forţele ei, încrezătoare în privinţa aspectului fizic, o femeie curajoasă, care spune ce gândeşte.
Toate aceste trăsături foarte în vogă astăzi. Nu sună extraordinar adjectivul cu acest sens, nu aş recomanda această utilizare. Pe de altă parte, nu ne putem face că plouă. Asumată se foloseste în română cu acest sens și nu va disparea prea ușor.