Antena 3 CNN Externe Ce a aflat FBI despre Thomas Matthew Crooks, cel care a vrut să îl asasineze pe Donald Trump. Agenții încearcă să intre în telefonul lui

Ce a aflat FBI despre Thomas Matthew Crooks, cel care a vrut să îl asasineze pe Donald Trump. Agenții încearcă să intre în telefonul lui

de Adrian Iclozan    |   

Agenții poliției federale americane, FBI, încearcă să determine cum a fost posibil ca un tânăr de 20 de ani, înarmat cu o pușcă semi-automată, să ocupe un loc ideal de tragere la mitingul lui Donald Trump din Pennsylvania, să-l rănească ușor pe liderul republican, să ucidă un bărbat de 50 de ani și să trimită în spital, în stare gravă, alte două persoane, înainte de a fi neutralizat de un lunetist al Secret Service, scrie The New York Times.

Bărbatul ucis la miting este Corey Comperatore, fost șef de pompieri care se pensionase recent, potrivit presei americane. Identitatea celorlalte victime nu era cunoscută la ora publicării acestui material.

Anchetatorii au găsit materiale explozive în mașina suspectului Thomas Matthew Crooks. Duminică dimineață, forțele de ordine au închis toate căile de acces spre casa familiei Crooks din Bethel Park, situată la aproximativ o oră de mers cu mașina de locul unde a avut loc tentativa de asasinat. Măsura a fost luată în perspectiva percheziționării locuinței suspectului.

O armă semi-automată de tip AR-15 găsită lângă cadavrul lui Crooks a fost anterior achiziționată de un membru al familiei acestuia, posibil, de către tatăl tânărului, a declarat un oficial la curent cu investigația, conform The New York Times, NYT.

Autoritățile nu au făcut nicio mențiune cu privire la motivul care l-a determinat pe Crooks să deschidă focul la miting. Într-o declarație făcută duminică, de la Casa Albă, președintele Biden a confirmat, la rândul său, că investigatorii cunosc, deocamdată, doar identitatea, nu și motivele lui Crooks.

Trăgătorul a fost ucis lunetistul de la Secret Service chiar înainte ca Donald Trump să fie coborât de urgență de pe scenă de către mai mulți agenți. Republicanul avea sânge pe față și a ridicat pumnul într-un mesaj non-verbal de forță pentru susținătorii săi. Ulterior, Trump a scris pe rețeaua sa, Truth Social, că un glonț i-a străpuns urechea dreaptă. El a putut să coboare din avionul său fără ajutor când acesta a aterizat în New Jersey, câteva ore mai târziu, notează publicația citată.

Ce a reușit să afle FBI despre Thomas Matthew Crooks, trăgătorul de la mitingul din Pennsylvania

Thomas Matthew Crooks era angajat ca asistent nutriționist la centrul Bethel Park Skilled Nursing and Rehabilitation, potrivit lui Marcie Grimm, care administrează această unitate. Grimm a declarat că angajații centrului au fost șocați să afle că Thomas Crooks este suspect într-o tentativă de asasinat. Fostul angajat "își făcea treaba fără probleme, iar istoricul său era curat", conform celor declarate de Grimm.

Un oficial american de rang înalt a spus că nu există indicii preliminare că atacatorul în vârstă de 20 de ani ar fi avut legături cu organizații teroriste naționale sau străine sau că ar fi acționat în numele unei puteri străine.

Potrivit FBI, Crooks a acționat singur, iar agenția continuă să investigheze trecutul suspectului și a mobilizat zeci de agenți, analiști și tehnicieni din mai multe divizii să lucreze la caz. Agenții federali încercau, după tentativa de asasinat, să cerceteze, în baza unui mandat judecătoresc, telefonul lui Crooks, în încercarea de a identifica motivele și planurile acestuia.

"Ne străduim să obținem acces la telefon. Am trimis telefonul la laboratorul nostru din Quantico. În acest moment încă nu avem acces, deși suntem în posesia dispozitivului fizic", a declarat, duminică, Kevin Rojek, agent special al biroului FBI din Pittsburgh, citat de CNN.

"Lucrăm intens pentru a determina secvența evenimentelor legate de subiect (Crooks, n.r.) și de mișcările sale în orele, zilele și săptămânile anterioare atacului", a continuat el, precizând că FBI nu a identificat o "ideologie asociată" suspectului.

Rojek a mai menționat că că familia lui Crooks a fost cooperantă în cadrul anchetei, iar arma trăgătorului a fost achiziționată legal. Un dispozitiv suspect a fost localizat în mașina tânărului și este în curs de investigare, potrivit acestui agent FBI.

Bobby Wells, director adjunct al Diviziei de combatere a terorismului de la sediul FBI din Washington, D.C., a afirmat, la rândul său, că agenția investighează acest caz ca pe o tentativă de asasinat, dar îl analizează și ca pe un potențial atac terorist intern.

NYT: Lui Thomas Matthew Crooks îi plăcea să joace șah, jocuri video și învăța să programeze

Crooks nu s-a aflat în atenția FBI până la tentativa de asasinat de sâmbătă, iar până la ora acestei actualizări anchetatorii nu au găsit vreun manifest sau vreo declarație a acestuia.

Istoricul său pe internet este unul relativ normal pentru un tânăr de 20 de ani. Lui Crooks îi plăcea să joace șah și jocuri video și învăța să programeze, după cum a stabilit ancheta pe baza activităților sale online. 

Președintele Joe Biden a fost informat de mersul anchetei, în vreme ce întrebările cu privire la potențialele deficiențe de securitate ale Secret Service la mitingul din Pennsylvania continuă să persiste.

Comisia de specialitate din Camera Reprezentanților a anunțat că va investiga, la rândul său, tentativa de asasinat și i-a cerut lui Kimberly A. Cheatle, directorul Secret Service, să depună mărturie în fața acestui organism congresional pe 22 iulie.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un bărbat a murit, după ce s-a înfipt cu mașina în parapet