Antena 3 CNN Externe Fâșia Gaza se transformă în focar pentru infecții și boli rare. Apa din canalizare e deversată direct în mare și pe străzi

Fâșia Gaza se transformă în focar pentru infecții și boli rare. Apa din canalizare e deversată direct în mare și pe străzi

de Adrian Dumitru    |   

Apa din zona coastei mediteraneene a Fâșiei Gaza a început să capete o culoare maronie, iar experții avertizează că se va ajunge la o situație epidemiologică foarte dificilă în condițiile în care apa din canalizare se revarsă deschis în mare și răspândește boli în tot teritoriul, relatează BBC.

Imagini din satelit, analizate de BBC Arabic, arată ce pare a fi o deversare mare de apă de canalizare pe coasta Deir al-Balah. Un oficial local a declarat că oamenii strămutați în taberele de refugiați din apropiere își aruncă apa folosită direct în mare.

„Din cauza numărului tot mai mare de oameni strămutați, mulți dintre ei racordânu-se direct la sistemul de canalizare, se ajunge la această situație”, spune Abu Yazan Ismael Sarsour, șef al comisiei de urgență pentru Deir al-Balah.

Wim Zwijnenburg, expert de mediu de la ONG-ul Pax for Peace, a confirmat că apa din canalizare ajunge în mare dinspre taberele de refugiați extrem de aglomerate.

Fotografiile cu apa murdară deversată în mare au fost făcute pe 2 august. Zona contaminată e de doi kilometri pătrați, iar imaginile din satelit arată că ea a apărut începând din iunie și a crescut serios în dimensiuni pe parcursul ultimelor două luni.  Nu este clar dacă poluarea de pe coastă încă crește.

Organizația caritabilă Oxfam a declarat pentru BBC Arabic că un sfert din populația din teritoriu s-a îmbolnăvit din cauza bolilor cu transmisie prin apă.

„Avem în fața ochilor o criză catastrofală care se desfășoară. Poliomielita este o boală transmisibilă prin apă și este legată direct de sistemul sanitar.

Infrastructura sanitară a fost afectată până în punctul în care apa murdară curge pe străzi și în cartiere, iar oamenii trăiesc lângă bălți de noroi”, spune Lama Abdul Samad, expertă la Oxfam.

Colapsul sistemului sanitar din Gaza

Bombardamentele intense și neoprite ale israelienilor audus la un colaps al sistemului de canalizare din Gaza, conform unui raport de mediu al ONU, făcut public în iunie.

Agenția de la ministerul apărării israelian care se ocupă de politici pentru teritoriile palestiniene, a declarat pentru BBC Arabic că un grup de lucru umanitar acționează pentru a îmbunătăți canalizarea din Gaza.

În ultimele luni, această agenție a coordonat restaurarea fântânilor și a instalațiilor de desalinizare și extinderea conductelor de apă din Gaza, conform informărilor sale.

Verificări independente pentru a confirma aceste susțineri nu se pot face în acest moment din cauza războiului în desfășurare.

Experții sanitari avertizează, însă, că răspândirea bolilor prin apă va deveni tot mai intensă – recent, un copil de zece luni a rămas parțial paralizat după ce a contractat poliomielită, primul caz înregistrat în Gaza în ultimii 25 de ani.

Poliomielita, o boală infecțioasă extrem de gravă, a fost eradicată în mare parte din lume. ONU și OMS au cerut două armistiții de câte o săptămână pentru a putea vaccina 600.000 de copii din Gaza.

Observatorii spun, însă, că livrarea acestor vaccinuri se va lovi aceleași bariere care afectează și fluxul de ajutoare umanitare și că distribuția ar fi lentă și extrem de dificilă. Distrugerea sistemului sanitar din Gaza va face un astfel de efort și mai complicat.

Poliomielita este doar una dintre bolile care amenință Gaza din cauza războiului – la începutul lunii, agenția ONU pentru palestinieni a raportat peste 40.000 de cazuri de hepatită A, boală infecțioasă ce poate fi contractată și prin consumarea de apă contaminată.

Experții avertizează și cu privire la potențialul eruperii unei epidemii de holeră. Agențiile de ajutor spun că se străduiesc să trateze un număr mare de cazuri de dizenterie, pneumonie și boli dermatologice grave.

„Motivul din spatele răspândirii acestor infecții bacteriene este lipsa acută a unui sistem sanitar funcțional”, spune consultantul pediatric Ahmed al-Farra.

El adaugă că problemele cu care se confruntă oamenii din Gaza sunt generate de „combinarea apei din sol cu apă murdară de canalizare, suprapopularea masivă, căldura extremă, lipsa ventilației, tabere suprapopulate și folosirea în comun a toaletelor”.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile