Antena 3 CNN Actualitate Social Falimentul City Insurance: Deţinătorii de poliţe RCA au 30 de zile să schimbe asigurătorul. Termenul de depunere a dosarului de daune

Falimentul City Insurance: Deţinătorii de poliţe RCA au 30 de zile să schimbe asigurătorul. Termenul de depunere a dosarului de daune

Dana Musceleanu
1 minut de citit Publicat la 12:50 09 Feb 2022 Modificat la 12:50 09 Feb 2022

Tribunalul București a decis, miercuri, deschiderea procedurii de faliment pentru societatea de asigurări City Insurance, admițând cererea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). City Insurance va fi dizolvată.

Decizia de miercuri a magistraților Tribunalului București nu este definitivă, dar este executorie.

Pentru cei interesaţi, termenele legale stabilite de instanță sunt următoarele:  
a) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor – 28.03.2022;  

b) termenul de verificare a creanţelor, de întocmire şi publicare în BPI a tabelului preliminar de creanţe – 18.04.2022;  

c) termenul de definitivare a tabelului creanţelor – 13.05.2022;  

d) data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor – 25.04.2022.  

Conform legii şi deciziei instanţei deţinătorii de poliţe RCA au de astăzi, de la declararea falimentului, 30 de zile pentru a contracta un alt furnizor de RCA şi 90 de zile pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună în situaţia în care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o poliţă de asigurare în vigoare. Sumele vor fi plătite prin Fondul de Garantare a Asiguraţilor.  

Mai multe detalii procedurale sunt disponibile AICI 

Primul pas în calitate de lichidator judiciar în procedura de faliment va fi stabilirea masei credale, identificarea şi evaluarea activelor şi nu în ultimul rând, identificarea tuturor surselor suplimentare de venit şi a unei strategii de valorificare pentru distribuirea sumelor către creditori.

Tribunalul București a dispus dizolvarea societăţii debitoare şi ridică administratorilor societăţii de asigurare/reasigurare debitoare dreptul de a reprezenta societatea, de a administra bunurile acesteia şi de a dispune de ele.

Totodată, acționarii nu pot vinde acțiunile, potrivit deciziei Tribunalului București, iar băncile la care City Insurance are bani în conturi nu pot dispune de aceste sume fără aprobarea judecătorului sindic, a lichidatorului judiciar sau al ASF.

Falimentul City Insurance, cel mai mare asigurător de pe piaţa lo­cală, a creat dezechilibre pe piaţa lo­cală. Preţurile poliţelor RCA au crescut deja de două ori, chiar de trei ori de la anunţul ASF privind des­chi­derea procedurii de faliment a City Insurance şi retragerea autori­za­ţiei de funcţionare din 17 septem­brie 2021. â

City Insurance avea peste 3,1 mi­lioane de clienţi, din care, cel puţin până acum, s-au instrumentat peste 191.000 dosare de daună.

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole