Antena 3 CNN Life Cum îţi dai seama dacă produsele cumpărate conţin insecte. Ce trebuie să scrie pe etichetă

Cum îţi dai seama dacă produsele cumpărate conţin insecte. Ce trebuie să scrie pe etichetă

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 22:00 30 Mar 2023 Modificat la 22:00 30 Mar 2023

În ianuarie, Uniunea Europeană a aprobat vânzarea acestor insecte pentru consum uman sub formă de pulbere și alte forme uscate.

Pe deoparte, este o veste bună pentru planetă, deoarece insectele bogate în proteine necesită mult mai puțin pământ și apă decât producția de carne.

”Consumul de insecte contribuie pozitiv la mediu, la sănătate și la mijloacele de trai”, se arată într-un comunicat al Comisiei UE.

Mâncatul de insecte ajută mediul înconjurător?

Ar putea fi un lucru nou pentru mulți europeni, dar consumul de insecte este de fapt foarte comun, aproape 2 miliarde de oameni consumând insecte în mod regulat.

Creșterea insectelor este o alternativă cu emisii reduse de carbon, spre deosebire de producția de carne. Creșterea greierilor, de exemplu, folosește cu 75% mai puțin CO2 decât fermele de pui.

De asemenea, aceasta ajută la conservarea resurselor. Cercetările Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) arată că greierii au nevoie de șase ori mai puțină hrană decât bovinele pentru a crea aceeași cantitate de proteine.

Alimentele care conțin insecte vor fi etichetate clar?

În ciuda beneficiilor pentru mediu, nu toată lumea este de acord cu noua aprobare a Uniunii Europene pentru insecte.

În Franța, politicianul de dreapta Laurent Duplomb a criticat decizia UE spunând: „Nu putem lăsa francezii să mănânce insecte fără știrea lor”.

Această îngrijorare provine din ideea greșită că UE nu va cere ca insectele să fie etichetate clar atunci când sunt amestecate cu alte ingrediente, cum ar fi făina.

Nu este cazul însă. Legea cere că pudra de greieri să fie etichetată clar.

De asemenea, ambalajul trebuie să menționeze că „ingredientul poate provoca reacții alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee, moluște și acarieni”.

Această afirmație „va apărea în imediata apropiere a listei de ingrediente” – astfel încât să vă dați seama dacă pulberea de insecte a fost adăugată la biscuiții sau cerealele dumneavoastră preferate.

”Informațiile obligatorii despre alimente trebuie să fie disponibile atât pentru alimente ambalate, cât și pentru alimentele neambalate. Indicarea alergenilor este obligatorie și trebuie furnizată consumatorilor în cazul în care alimentele sunt oferite spre vânzare ambalate sau fără ambalaj”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Euronews.

Aprobarea nu este revoluționară însă. Uniunea Europeană a aprobat deja alte două insecte pentru consum uman în urmă cu câțiva ani.

Care țări europene sunt cele mai dispuse să mănânce insecte?

Potrivit unui raport din 2020 al Organizației Europene a Consumatorilor, doar 10% dintre europeni sunt dispuși să schimbe carnea cu insecte.

Dar, într-un alt sondaj realizat de YouGov în 2021, Franța pare să fie țara care este cea mai receptivă la idee. Douăzeci și cinci la sută dintre persoanele chestionate au spus că sunt dispuse să mănânce alimente care conțin pudră de insecte.

Germania și Danemarca au urmat, de asemenea, cu 24 și, respectiv, 22 la sută.

Italia și Polonia au fost cele mai rezistente la această idee, doar 17 și 18% dintre respondenți spunând că ar fi dispuși să încerce să mănânce insecte în mod regulat.

Dar, având în vedere problema creșterii populației planetei noastre, precum și a poluării cauzate de industria cărnii și a lactatelor, tot mai mulți oameni de știință cred că insectele ar putea fi cheia pentru a reduce schimbările climatice.

Potrivit ONU, industria cărnii și a produselor lactate reprezintă 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Încă opt cereri pentru alte insecte comestibile încă așteaptă aprobarea Comisiei Europene.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole