Antena 3 CNN Actualitate Educație Facultăți de viitor pentru tineri. Ce facultate să alegi dacă termini liceul în 2025

Facultăți de viitor pentru tineri. Ce facultate să alegi dacă termini liceul în 2025

de Laura Dinu    |   

Alegerea unei facultăți pentru viitor poate fi o decizie crucială pentru tinerii care termină liceul în 2025. Tocmai de aceea, este foarte important ca aceștia să știe care sunt facultățile de viitor în 2025, dar și care sunt tendințele actuale și viitoare în carieră, precum și domeniile care vor cunoaște o creștere substanțială. 

Tehnologia informației și inteligența artificială (AI)

Domeniul IT și AI va continua să crească având un impact asupra multor sectoare economice. Profesiile din domeniul dezvoltării de software, securității cibernetice și data science sunt și vor rămâne printre cele mai căutate. Totodată, sunt printre cele mai bine plătite. Așa că tinerii ar trebui să ia în considerare acest domeniu. 

Medicină

La noi în țară, cererea pentru specialiști în medicină, biotehnologie și cercetare medicală este enorm de mare, în special din cauza faptului că majoritatea celor care termină o astfel de facultate pleacă în străinătate, atât datorită salariilor, cât și a condițiilor. 

Inginerie

Ingineria va rămâne un domeniu esențial, însă accentul va cădea pe specializările de inginerie verde, energiile regenerabile și tehnologiile durabile. Pe măsură ce lumea trece la o economie mai prietenoasă cu mediul, inginerii specializați în aceste domenii vor fi foarte căutați.

Științe ale mediului și sustenabilitate

Absolvenții de studii în ecologie, managementul resurselor naturale, sustenabilitate și energii regenerabile vor juca un rol cheie în viitor. Companiile și guvernele caută soluții pentru a reduce impactul asupra mediului, așa că aceste profesii vor crește exponențial.

Științe economice

Lumea afacerilor se schimbă rapid odată cu digitalizarea, iar specializările care combină tehnologia cu antreprenoriatul sunt de mare interes. 

Ce alte facultăți de viitor poți alege în 2025

Alte facultăți care pot fi de viitor în 2025 sunt Design și Arhitectură, Psihologie, Resurse Umane sau Relații Internaționale și Studii Europene.

Facultate în România sau în afară?

Alegerea între a studia în România sau în străinătate depinde de mai mulți factori, inclusiv domeniul de studiu, bugetul, și preferințele personale.

Mai întâi de toate, gândiți-vă la ce tip de experiență doriți dar și ce domeniu de studiu vă pasionează. Este esențial să alegeți o universitate care vă poate oferi oportunitățile de care aveți nevoie pentru viitorul profesional. Este adevărat că sudiile în străinătate pot oferi o oportunitate excelentă de a experimenta o cultură diferită, dar poate fi foarte provocator din punct de vedere al adaptabilității.

Ce master este de viitor

Iată câteva dintre cele mai potrivite studii de master.

MBA - Masterul în Administrarea Afacerilor 

Un MBA este adesea considerat cea mai bună alegere datorită aplicabilității sale largi în diverse sectoare. Acesta oferă o bază solidă în fundamentele afacerilor, leadership și gândire strategică, scrie masterstudies.com.

Știința Datelor

Un master în știința datelor oferă abilități foarte căutate și deschide uși către oportunități de carieră în creștere rapidă în domeniile tehnologic, financiar, al sănătății și altele, oferind versatilitate și un potențial ridicat de câștiguri.

IT

Pe măsură ce pătrundem tot mai mult în era digitală, expertiza în IT și analiza datelor devine din ce în ce mai căutată. 

Finanțe

Urmarea unui master în finanțe este o alegere strategică pentru schimbarea carierei, deoarece acest program nu doar că îmbunătățește securitatea locului de muncă și potențialul de câștig, dar oferă și specializări, oportunități de networking și dezvoltarea abilităților analitice esențiale.

Sursă: mckinsey.com

weforum.org

deloitte.com

 

Subiecte în articol: facultate Universitate
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile