Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Facturile românilor la curent nu vor mai fi protejate de stat. Distribuitorii au nevoie de 6 miliarde de euro pentru reţele

Facturile românilor la curent nu vor mai fi protejate de stat. Distribuitorii au nevoie de 6 miliarde de euro pentru reţele

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:19 16 Iul 2024 Modificat la 19:21 16 Iul 2024

Facturile a aproape 5 milioane de români vor crește cu cel puțin 50% de anul viitor. Asta pentru că din aprilie va dispărea plafonarea prețurilor la energie.

Scumpiri vom mai vedea și după investițiile în rețelele de distribuție care ar urma să ne crească factura din 2030. Între timp, țara noastră continuă să cumpere cel mai scump curent din Europa, mai ales acum pe timp de caniculă, când nu producem suficient din regenerabile. Explicația este că furnizorii nu au anticipat valul de căldură și au cumpărat energie de pe o zi pe alta. 

Din aprilie 2025, schema plafonării prețurilor la energie va dispărea, iar facturile românilor nu vor mai fi protejate de stat. Adică oamenii vor plăti tariful real din piață, care este mai mare decât unele plafoane ținute de stat deja de 3 ani.

Cei mai afectați vor fi românii care au consum mic, de sub 100 de kWh, și care în prezent plătesc un preț plafonat de doar 68 de bani pe kilowatt. De la anul, factura acestora ar urma să crească cu cel puțin 30 de lei.

"Acest plafon nu este sustenabil la condițiile actuale de piata", spune Laurențiu Urulescu - președinte Asociația Furnizorilor de Energie

Aproximativ 5 milioane de români ar urma să aibă facturile crescute cu cel puțin 50%, spun furnizorii, însă Ministerul Energiei se gândește să le acorde un sprijin.

"Măsurile de sprijin pentru familiile care au nevoie de ele, pentru ca noi acum sprijinim pe toată lumea în funcție de consum. Daca cineva deține un apartament în Primăverii şi are consum sub 100 de KW plătește la fel ca unul din ferentari cu 5 copii", spune Sebastian Burduja - ministrul Energiei

Și cu prețurile încă plafonate, România continuă să importe cel mai scump curent din Europa. De exemplu, pe 15 iulie, România a cumpărat cu 207 euro un MGW, de 4 ori mai scump decât Franța și de 10 ori mai scump decât Norvegia. Explicația ar fi că nu s-au făcut contracte pe termen lung, iar pe timp de caniculă când producția din regenerabile a scăzut iar consumul a crescut, furnizorii au fost nevoiți să cumpere energie de pe o zi pe alta.

"Daca cineva ar putea să îmi spună cu o luna înainte că în data de... consumul va creşte sau va scădea acea persoana ar trebui să joace la loto. lucrurile sunt atât de schimbătoare încât noi nu putem ști nici peste 2 zile cât va fi consumul", spune Laurențiu Urulescu - președinte Asociația Furnizorilor de Energie

"Furnizorii sunt liniștiți și aduc energie la orice preț pentru că au garanția că statul le va plăti diferența între prețul de achiziție și cel plafonat. Nu riscă nimic, dimpotrivă, au de câștigat din această plafonare absurdă care a generat această criză", spune  Adrian Negrescu - analist.

Și investițiile în rețelele de distribuție ar urma să crească factura românilor. Distribuitorii trebuie să investească cel puțin 6 miliarde de euro până în 2030 pentru a pune rețelele la punct. Aceste investiții se vor recupera printr-un tarif de distribuție majorat.

Calculele arată că în 2030, cei care au un consum mediu de 150 de KWh pe lună vor plăti în plus la factură 8 lei, iar cei care au un consum mai mare vor plăti cu 12 lei mai mult.

"Lipsa investițiilor va costa mult mai mult consumatorul in 2030, atât casnic cat si non-casnic. Vom fi privați de la noile tehnologii, nu vom putea conecta noile producții regenerabile, nu vom mai putea conecta prosumatorii", spune Daniela Dărăban - director executiv ACUE

Investițiile în rețele trebuie făcute pentru a susține valul mare de energie regenerabilă din România. 

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole