Antena 3 CNN Economic Facturi uriașe la energie electrică în ianuarie şi februarie 2023, pentru unii români. Chisăliţă: "Mulți consumatori nu vor trimite cererile"

Facturi uriașe la energie electrică în ianuarie şi februarie 2023, pentru unii români. Chisăliţă: "Mulți consumatori nu vor trimite cererile"

Georgiana Adam
4 minute de citit Publicat la 10:45 14 Dec 2022 Modificat la 16:26 14 Dec 2022

O modificare importantă a legii este aceea că plafonarea prețului se va aplica doar la locuința de reședință/domiciliu al titularului de contract.

Astfel, consumatorii vor achita pentru locuința de reședință/domiciliu, un preț plafonat cu TVA inclus:

- la gaze de 0,31 lei/kWh

Citeşte şiS-a decis: Facturile la energie electrică vor fi calculate în funcţie de index, din 1 ianuarie 2023

- la energie electrică în funcție de consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 sau în funcție de consumul lunar realizat anul acesta:

  • 0,68 lei/KWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă până în 100 kWh (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022)
  • 0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat;
  • 0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, pentru întreg consumul realizat;
  • 0,68 lei/kWh, în cazul clienților casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respective 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învațământ, pentru întreg consumul realizat
  • 0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 și 255 kWh diferența peste 255,01 kWh se achită la nivelul prețului din contract sau a prețului mediu de achiziție a furnizorului (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022),
  • 0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 și 255 kWh diferența peste 255,01 kWh se achită la un preț de 1,3 lei/kWh de al data de 1 ianuarie 2023
  • 1,3 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă peste 300 kWh de al data de 1 ianuarie 2023
  • prețul din contract pentru orice altă locuință în afara celei de reședință/domiciliu.
[GAL layout="2"]

Ce trebuie să faci ca să ai preţ plafonat la energie electrică

"Consumatorul trebuie să realizeze obligatoriu o cerere și o declaraţie pe propria răspundere care trebuie să fie înaintată către furnizor. 

De precizat că preţul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

Având în vedere că această lege încă nu este promulgată și publicată în MO, dar și faptul că ne găsim în preajma sărbătorilor de iarnă, când oamenii au alte preocupări, se va ajunge în situația în care mulți dintre consumatori nu vor trimite cererile specificate în lege către furnizori, ceea ce va face ca cel puțin în luna ianuarie și februarie 2023, mulți consumatori să nu beneficieze de aceste avantaje prevăzute de lege.

Este posibil ca această întârziere în publicarea legii în MO să nu fie chiar întâmplătoare, deoarece până la apariția legii nu se poate realiza o astfel de cerere", a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, potrivit adevarul.ro.

Factură mai mare de patru ori la energie electrică, pentru cei care nu au făcut succesiunea

Chisăliţă mai spune că sunt români, clienţi casnici, care au atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu şi pot beneficia de prețul plafonat prevăzut de lege o singură dată fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum.

În România există multe situații în care contractele de vânzare-cumpărare gaze și energie electrică sunt rămase pe foști proprietari care au vândut locuința, dar noul proprietar nu și-a schimbat contractul, sunt multe cazuri în care nu s-au realizat succesiuni sau sunt situații în care românii au mai multe locuințe închiriate.

În toate situațiile de acest gen facturile la gaze și electricitate care vor veni din luna ianuarie 2023, vor aduce creșteri enorme ale valorii facturii (o creștere de până la patru ori), a precizat expertul în energie.

Exemple de calcul pentru câteva cazuri prezentate de clienți. Mai jos, exemplu pentru un român care are o garsonieră, unde are și domiciliul și are reședință într-o casă de 150 mp.

Urmează facturi la energia electrică pe cinci luni de zile, a atras atenţia Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, la conferinţa Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică, organizată de România Inteligentă.

O parte dintre români, în special cei care au avut un consum mare, vor primi factura la energie pe cinci luni, după ce un mare furnizor nu a emis note de plată în ultima perioadă, a spus Zoltan Nagy-Bege.

"Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh. Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni", a atras atenţia vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Unii români vor plăti pe un kWh mai mult ca firmele. Este vorba despre cei care vor avea un consum mai mare de 255 de kWh/lună.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole