Antena 3 CNN Economic Facturi la gaze mai mari pentru români, de luna aceasta: ”Oamenii nu mai au ce să facă decât să scoată banii din buzunar”

Facturi la gaze mai mari pentru români, de luna aceasta: ”Oamenii nu mai au ce să facă decât să scoată banii din buzunar”

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 13:05 21 Aug 2024 Modificat la 13:05 21 Aug 2024

Românii vor plăti, de luna aceasta, facturi mai mari la gaze, din cauza majorării tarifelor de distribuție, susțin specialiștii. 

”Luna aceasta urmează să se achite de consumatorii de gaze noile prețuri la gaze care conțin tarifele de distribuție gaze majorate cu 24,1%, așa cum au fost aprobate de ANRE pentru cel mai mare operator de distribuție gaze naturale din România.

Această majorare vine după alte majorări stabilite de ANRE pentru aceste tarife de distribuție gaze: cu 11% în anul 2022 și cu 52,2% în anul 2023, respectiv în 3 ani am avut o dublare a tarifului de distribuție pentru acest operator.

”Românii nu s-au învățat în cei 34 de ani de la Revoluție că atunci când politicienii îți oferă ceva gratuit, ajungi să plătești mult mai mult decât ”dacă nu ar fi gratuit

Această creștere a tarifelor se datorează în special ”gratuităților” introduse în anul 2020 prin Legea 155/2020, care modifică vechea lege a energiei electrice și a gazelor.

Românii nu s-au învățat în cei 34 de ani de la Revoluție că, atunci când politicienii îți oferă ceva gratuit, ajungi să plătești mult mai mult decât ”dacă nu ar fi gratuit”, se arată într-un comunicat emis de Asociația energia inteligentă.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației, a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN ce înseamnă această creștere a tarifelor de distribuție pentru români și cât vor fi nevoiți să achite în plus lunar. 

”În București o să crească cu 24%”

”Este o certitudine. Practic, de la 1 iulie 2024, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat mărirea tarifelor de distribuție. În medie, acestea cresc cu 19 %, dar în zona Bucureștiului, de exemplu, o să crească cu 24 %, asta înseamnă o scumpire, o creștere a prețului cu 4,7 - 5 %, în funcție de tipul tarifului și de orașul în care ne găsim.

Scumpirea vine la trei ani de zile de la momentul în care în România a fost dată legea racordării gratuite, lege care nu înseamnă nimic altceva decât o socializare a costurilor. Adică acea gratuitate pentru unii se transformă în costuri pentru alții, respectiv toate investițiile care au fost făcute de operatorii de distribuție pentru a racorda gratuit o mână de consumatori, acum sunt distribuite către toți ceilalți consumatori, și asta vine la pachet cu creșterea tarifelor și a prețurilor.

Din păcate, încă de la momentul apariției, noi, la nivelul Asociației Energia Inteligentă am făcut nenumărate demersuri, studii, analize, prin care am arătat că această gratuitate se va răsfrânge asupra creșterii facturilor, însă din păcate suntem în situația în care trebuie să constatăm acest lucru și oamenii nu mai au ce să facă decât să scoată banii din buzunar”, a explicat Dumitru Chisăliță în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole