Antena 3 CNN Economic Facturile la energie electrică şi gaze de la 1 ianuarie 2023 | Avem calculele

Facturile la energie electrică şi gaze de la 1 ianuarie 2023 | Avem calculele

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 20:38 12 Noi 2022 Modificat la 01:30 14 Noi 2022

Avem calculele pentru cât am putea plăti la energie electrică şi gaze în ianuarie 2023.

Abia în luna februarie 2023 se va face marea regularizare şi oamenii îşi vor lua înapoi banii plătiţi în plus.

Apoi, începând din luna martie 2023, românii vor plăti la factura de la energie electrică atât cât consumă.

Cât vom plăti la factura de energie de la ianuarie 2023

Cât plătesc românii până la sfârşitul anului la factura de energie

- se ia în calcul consumul de anul trecut

- preţul din contract: 2-12 lei/kWh.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, vineri, forma finală a ordonanței care reglementează prețul energiei electrice.

"Vom menține prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de kWh și 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 de kWh.

[GAL layout="2"]

Vom menține prețul de 1 leu pentru IMM-uri și noutatea care apare prin acest mecanism este că vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei.

De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kWh vor beneficia de același preț al energiei cu specificația că, diferit față de prevederile anterioare, primii 255 de kWh vor fi plătiți la valoarea de 0,80 lei", a explicat premierul Nicolae Ciucă.

În schimb, unii români vor plăti pe un kWh mai mult ca firmele. Este vorba despre cei care vor avea un consum mai mare de 255 de kWH/lună.

Cum vor fi calculate noile facturi la energie electrică

- 0,68 lei kWh - consum până în 100 de kWh/lună

- 0,80 lei kWh - consum între 100 de kWh şi 255 de kWh/lună 

1,3 lei kWh - consum peste 255 de kWH/lună

1 leu/kWh - pentru IMM-uri.

Românii care vor să schimbe furnizorul de energie electrică pentru că primesc prețuri foarte mari, și încearcă să caute varianta cea mai bună, pot cădea într-o capcană.

Oamenii se plâng că s-au trezit cu facturile umflate, deși au dat indexul, şi spun că atunci când au schimbat furnizorul, s-au trezit și cu 200-300 de kilowați în plus.

Important este acum ca în ziua în care se face schimbarea furnizorului, și asta se comunică și clientului, să facă o poză, să-i rămână o dovadă cu privire la indexul contorului. 

De foarte multe ori, sesizând furnizorul despre diferență, se rezolvă la furnizor. Dar dacă furnizorii nu sunt dispuși să soluționeze problema, atunci recomandarea noastră este să se adreseze autorității și vom verifica noi situația concretă", a recomandat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE.

Sunt câteva aparate electrocasnice, cele mai utilizate, pe care oricine le are în casă şi care consumă foarte mult curent electric, în funcţie de tipul lor.

Experţii în energie spun că este vorba despre frigider şi maşina de spălat, pe care cu toţii le folosim, însă doar cele vechi consumă o cantitate foarte mare de energie.

Astfel, electrocasnicele vechi ne pot aduce facturi mai mari la energia electrică în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât unele facturi întârzie, iar kilowattul s-a scumpit.

Frigiderele sau maşinile de spălat mai vechi de 10 ani sunt cei mai mari consumatori, parcă în ciuda eforturilor de economisire.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole