Cazul este semnalat de avocatul Adrian Cuculis.
”Dacă până acum vorbeam că cea mai mare factură la energie electrică era de 10.000 de euro și că acei consumatori aveau de făcut credit pentru plata ei, furnizorul de electricitate, în mod ilegal, face o regularizare din 2019 și emite o factură de 22.000 de euro.
Este adevărat, nu pentru un apartament de 2 camere, însă așa ceva este garanția faptului că se urmărește falimentarea românilor. O fi sau nu vârful / platoul sau vom vedea facturi și mai mari, asta rămâne de văzut.
Cert este că litigiile în instanță se înmulțesc și magistrații se împuținează”, spune avocatul Adrian Cuculis.
Factura este o regularizare pentru o perioadă de doi ani și jumătate.
Amenzi pentru emiterea cu întârziere a facturilor. Topul companiilor sancționate de ANRE
ANRE a amendat mai mulţi furnizorii de energie electrică pentru emiterea cu întârziere a facturilor.
Furnizorii de energie electrică au fost amendați de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) cu 380.000 de lei, pentru emiterea cu întârziere a facturilor.
"Aşa cum am anunţat public, ca urmare a numeroaselor sesizări privind neemiterea facturilor de energie electrică, am demarat acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică. Acţiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care, în perioada 01.04.2022 - 30.09.2022, furnizorii şi-au respectat obligaţia de a emite facturi conform perioadei de facturare convenite cu clienţii finali. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că furnizorii controlaţi nu şi-au respectat obligaţiile legale, respectiv au emis cu întârziere sau nu au emis facturi de energie electrică după fiecare perioadă de facturare, aceştia fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 380.000 lei", informează miercuri ANRE, într-un comunicat de presă.
Cea mai mare amendă a fost aplicată societăţii Electrica Furnizare - 120.000 de lei, urmată de Hidroelectrica - 70.000 de lei, CEZ Vânzare - 60.000 de lei, E.ON Energie România - 50.000 de lei, Enel Energie - 50.000 de lei şi Enel Energie Muntenia - 30.000 de lei.
"Vom continua să monitorizăm respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia acele încălcări care afectează consumatorii de energie electrică şi gaze naturale", a avertizat ANRE.