Antena 3 CNN Actualitate Justiție FACIAS semnalează o anomalie privind abuzurile funcționarilor publici: Mii de plângeri, extrem de puține sancțiuni

FACIAS semnalează o anomalie privind abuzurile funcționarilor publici: Mii de plângeri, extrem de puține sancțiuni

de Georgiana Adam    |   

În loc să își protejeze cetățenii în fața abuzurilor funcționarilor publici, statul pare că face exact opusul. Potrivit unui demers al Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), există o mare discrepanță între abuzurile reclamate de cetățeni și sancțiunile primite de funcționari.

„Conform datelor Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), în perioada 2018-2022, deci, în cinci ani au fost înregistrate numai 4925 de plângeri formulate împotriva tuturor funcționarilor publici de carieră din România. Distribuția plângerilor formulate împotriva funcționarilor publici pe categorii este următoarea:

Datele statistice și plângerile primite de către FACIAS, indică un număr foarte mare de abuzuri ale funcționarilor publici împotriva cetățenilor, în evidentă contradicție cu datele oficiale ale ANFP, potrivit căror la nivel național sunt înregistrate mai puțin de 1000 de plângeri pe an în întreaga țară”, notează FACIAS.

Potrivit fundației, un număr semnificativ al românilor apreciază că au fost victime ale abuzurilor funcționarilor publici.

„Conform unui chestionar realizat de către FACIAS, 94% dintre cetățeni declară că au fost abuzați de o instituție a statului. Unii foarte rar (1-3 abuzuri) – 31.9 %, unii rar (4-6 abuzuri) – 24.7 %, destul de des (7-10 abuzuri) – 22.3 %, iar 15.1% din respondenți au declarat că au fost abuzați foarte des de către instituțiile statului, de peste 11 ori fiecare.

Potrivit datelor ANFP, distribuția plângerilor arată că cea mai mare parte a acestora se îndreaptă împotriva funcționarilor publici de nivel mediu și a conducătorilor de compartiment. Numărul relativ mic de plângeri înregistrate oficial împotriva funcționarilor publici evidențiază lipsa de încredere a cetățenilor în actualul sistem și denotă nevoia urgentă de reforme în cadrul sistemului de sancționare și de gestionare a funcționarilor publici.

Datele FACIAS, obținute de la 55 de instituții publice centrale și locale, arată că mai puțin de 13,5% din totalul plângerilor cetățenilor s-au soldat cu sancțiuni, majoritatea fiind simple mustrări scrise”, spune FACIAS într-un comunicat de presă.

FACIAS a lansat o campanie și o petiție online prin care subliniază deficiențele sistemului actual și cere implementarea unui mecanism eficient de investigare a plângerilor venite de la cetățeni.

”Campania FACIAS aduce în atenția publică necesitatea unor reforme urgente în mecanismul de tragere la răspundere a funcționarilor publici din România. Procentul extrem de scăzut al sancțiunilor aplicate indică o serie de deficiențe ale sistemului care în loc să pună cetățenii pe primul loc și să tragă la răspundere funcționarii publici, de fapt îi favorizează pe cei din urmă.

FACIAS invită toți cetățenii să semneze o petiție și să spună STOP abuzurilor funcționarilor din România!

https://www.petitieonline.com/sustine_petitia_pentru_tragerea_la_rspundere_a_functionarilor_publici_abuzivi”, mai spune FACIAS.

Subiecte în articol: FACIAS functionari publici abuzuri
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile