Antena 3 CNN Actualitate Justiție FACIAS, plângere către DNA pentru "tunul" cu măști anti-covid. Prejudiciul constatat: 28,8 milioane de dolari

FACIAS, plângere către DNA pentru "tunul" cu măști anti-covid. Prejudiciul constatat: 28,8 milioane de dolari

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 11:42 05 Mai 2023 Modificat la 11:42 05 Mai 2023

Fundația Pentru Apărerea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a înaintat recent către Direcția Națională Anticorupție (DNA) o plângere penală privind posibila săvârșire a unor infracțiuni de corupție și/sau asimilate infracțiunilor de corupție cu ocazia achiziționării, în luna mai 2020, de către Societatea de Administrare a Participațiilor Statului în Energie (SAPE) a cca.100.000.000 de măști faciale de uz medical din Vietnam, pentru suma de 148.314.000 lei (aprox. 30 milioane USD), care au fost valorificate prin vânzare doar în procent de 5%.

Plângerea este îndreptată împotriva Ministrului Economiei din acea vreme, Virgil Popescu, dar și împotriva altor persoane din conducerea SAPE, lui Gabriel Țuțu, director general al CN Romarm SA, precum și alte persoane ce urmează a fi identificate pe parcursul urmăririi penale.

Suveica transportului, 1,75 milioane de dolari

Pe scurt povestea tunului cu măști în perioada pandemiei se prezintă după cum urmează: Statul român prin Ministerul Economiei condus de Virgil Popescu decide să combată specula de pe piața românească și vine cu ideea de a achiziționa o cantitate uriașă de măști de protecție anti-Covid 19. Pentru ca achiziția să fie posibilă printr-o societate aflată în subordinea ministerului în speță, Societatea de Administrare a Participațiilor Statului în Energie (SAPE) primește peste noapte codul CAEN necesar și devine rapid dealer de măști. De adăugarea domeniului de activitate s-a ocupat chiar fostul ministru Virgil Popescu. Ulterior se constată că SAPE nu se poate ocupa de toate operațiunile achiziției și este implicată în poveste și Compania Națională Romarm SA care urma să se ocupe de transportul măștilor ce aveau să fie aduse tocmai din Vietnam. CN Romarm nu face acest lucru cu forțe proprii și apelează la serviciile unei companii private care, la rândul ei se folosește de un avion al armatei ucrainene pentru a aduce măștile în România. Cele 6 transporturi Vietnam - România au costat statul român fabuloasa sumă de 1,75 milioane de dolari, un preț supraevaluat, dacă luăm în considerare că 8 zboruri Turcia – România cu avioane ale Ministerului Apărării Naționale costaseră în total 150.000 de euro.

95% dintre măști cumpărate degeaba

Revenind la cele 100.000 de milioane de măști, ajungem la momentul în care ele au fost aduse în țară. Ele sunt predate spre depozitare unei alte firme private, pentru 20.000 de euro pe lună, preț de asemenea supraevaluat, potrivit raportului Curții de Coturi din 2021. SAPE reușește să comercializeze, pentru că ne reamintim scopul era să se combată specula, doar 5.234.150 de bucăți din cele 95.970.000 de bucăți achiziționate, respectiv 5% din stocul achiziționat, fiind încasată suma de 7.014.000 lei. Important de precizat aici este că unul dintre clienții SAPE a fost tot statul român, respectiv Ministerul Educației care a cumpărat aproximativ 2 milioane de măști la un preț sensibil mai mare decât prețul pieței. Restul impresionant de măști a fost ulterior donat tot statului român, respectiv Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Detalierea financiară a "jafului"

În total toată această „afacere” a costat România 148.314.000 lei fără TVA, reprezentând:

- 112.868.000 lei pentru achiziția a 95.970.000 de bucăți de măști;

- 24.098.000 lei pentru servicii de transport aerian;

- 7.846.000 lei pentru servicii de depozitare, ambalare, manipulare, antrepozitare și transport intern;

- 2.395.000 lei pentru servicii suport Vietnam, încărcare mărfuri, manipulare la sol;

- 1.107.000 lei pentru comision de derulare operațiuni comerciale.

Prejudiciul în acest caz fabulos, calculat și constatat de Curtea de Conturi, este reprezentat de diferența între valoarea măștilor achiziționate și valoarea celor vândute adică uriașa sumă de 141.300.000 lei.

În consecință, FACIAS a sesizat DNA deoarece multiplele nereguli ce înconjoară această achiziție arată că scopul declarat, respectiv combaterea speculei, a fost de departe o minciună, 95% din măști au fost cumpărate fără a fi folosite, iar o serie de companii private au câștigat sume uriașe din prețuri supraevaluate.

Etichete: FACIAS
Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole