Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Protecție pentru funcționarii publici în fața plângerilor cetățenilor: 98% dintre plângeri sunt clasate

Protecție pentru funcționarii publici în fața plângerilor cetățenilor: 98% dintre plângeri sunt clasate

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a analizat modul în care instituțiile și autoritățile publice din România soluționează plângerile formulate de cetățeni împotriva funcționarilor publici.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

E revoltător atunci când depui o plângere după o experienţă neplăcută cu un funcţionar public, iar rezultatul este de cele mai multe ori 0. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a analizat modul în care instituțiile și autoritățile publice din România soluționează plângerile formulate de cetățeni împotriva funcționarilor publici.

Atenţie, doar 2% din numărul funcționarilor împotriva cărora se depun plângeri disciplinare ajung să fie şi sancționați. Aproximativ 98% dintre plângerile înregistrate de cetățeni au fost clasate.

În cazul multor instituții, procentul de clasare este de chiar 100%, cum ar fi Ministerul Justiției, ANAF și diverse primării. Iar asta nu e tot.

Doar 2% din funcţionari sunt traşi la răspundere

Deşi vorbim de un procent de doar 2%, sancţiunile sunt de cele mai multe ori superficiale, cum ar fi mustrare scrisă sau diminuarea drepturilor salariale cu 5% pentru o perioadă de o lună.

Conform răspunsului primit de FACIAS de la Ministerul Justiției, în perioada 2018-2024 au fost înregistrate 6 sesizări vizând abateri disciplinare, toate fiind finalizate prin clasare.

La Ministerul Muncii au fost înregistrate 51 de sesizări: 42 au fost clasate, pentru 6 s-a propus aplicarea de sancțiuni disciplinare, iar 3 sunt încă în cercetare.

ANAF Craiova a înregistrat 169 de sesizări, dintre care doar în 4 cazuri au fost constatate abateri disciplinare. 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un bărbat a murit, după ce s-a înfipt cu mașina în parapet