Antena 3 CNN Actualitate Social FACIAS cere autorităților să nu-i mai pună pe pensionari să plătească taxe uriașe pentru adeverințele de vechime

FACIAS cere autorităților să nu-i mai pună pe pensionari să plătească taxe uriașe pentru adeverințele de vechime

de Bianca Chirilă    |   

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat anularea prevederilor abuzive care obligă pensionarii la plata a sute de lei pentru eliberarea adeverințelor de vechime în muncă. În caz că acest lucru nu se întâmplă, FACIAS anunță că va da în judecată Casa Națională de Pensii Publice și Arhivele Naționale.

Potrivit normelor aflata în vigoare, pensionarii ar fi trebuit scutiți de aceste taxe.

„În prezent, pensionarilor li se încalcă drepturile stabilite prin lege, aceștia fiind obligați să plătească sume de bani uriașe pentru obținerea documentelor necesare dovedirii stagiului de cotizare, în cazul în care nu le este recunoscută o perioadă de cotizare. Această măsură este abuzivă și contrară legislației în vigoare, cu atât mai mult cu cât noile decizii de recalculare conțin foarte multe erori. Conform art. 161 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, „cererile în legătură cu eliberarea actelor necesare stabilirii drepturilor de pensie sunt scutite de orice fel de taxe și comisioane”. Cu toate acestea, Casa de Pensii și Arhivele Naționale au ignorat în mod cu rea credință această prevedere legală”, transmite FACIAS într-un comunicat de presă.

Potrivit FACIAS, există deja o plângere prealabilă pentru revocarea ordinului care reglementează aceste taxe, care nu respectă prevederile legale. 

„FACIAS a depus o plângere prealabilă prin care solicită revocarea Ordinului nr. 299/29.05.2023, ordin care impune o povară financiară nejustificată asupra pensionarilor și a solicitat autorității Arhivelor Naționale ale României să emită de urgență un nou ordin, pentru a asigura respectarea dispozițiilor legale și pentru a scuti pensionarii de taxe și comisioane abuzive.

Această acțiune se înscrie în campania „E dreptul meu” derulată de FACIAS, care are ca scop protejarea drepturilor cetățenilor și combaterea abuzurilor din partea instituțiilor publice.

„FACIAS face apel la autoritățile statului să respecte legea și să nu impună costuri suplimentare pensionarilor, deja vulnerabili.
La sfârșitul săptămânii trecute, FACIAS a făcut public un ghid practic care conține pașii necesari pentru contestarea deciziei de recalculare. Acesta oferă instrucțiuni clare și pașii de urmat pentru a solicita recalcularea pensiei, conform procedurilor legale”, mai spune FACIAS.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile