Antena 3 CNN Actualitate Facebook, accesibil din nou de marți dimineața, după o pană de peste șase ore. Mesaj pentru "dependenții" de platformă: "Ne pare rău"

Facebook, accesibil din nou de marți dimineața, după o pană de peste șase ore. Mesaj pentru "dependenții" de platformă: "Ne pare rău"

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 01:06 05 Oct 2021 Modificat la 06:27 05 Oct 2021

Mesageria Facebook și-a reluat funcționarea atât în varianta web cât și în cea de mobil.

În primă fază, aplicația pentru mobil WhatsApp permitea transmiterea mesajelor text concomitent cu înregistrarea momentului expedierii.

Însă serviciul web WhatsApp nu a fost imediat disponibil, asocierea dispozitivului mobil pe baza codului QR nefiind funcțională imediat după restabilirea accesului la platformă.

Facebook, mesaj pentru cei care "depind" de platformă

Reluarea treptată a serviciilor Facebook a fost marcată de companie cu următorul mesaj distribuit pe Twitter:

"Către uriașa comunitate de oameni și afaceri din lume care depind de noi: ne pare rău. Am lucrat din greu pentru a restabili accesul la aplicațiile și serviciile noastre și suntem bucuroși să vă anunțăm că acestea revin acum online. Vă mulțumim că ați avut răbdare cu noi", se spune în postarea prin care compania semnalează că platformele sunt din nou active.

Mai bine de șase ore fără Facebook, în România și în lume

Utilizatorii români ai serviciilor Facebook au început să constate efectele problemelor platformei luni, în jurul orei 18.30.

Conform site-ului downdetector.com, din acel moment a crescut exploziv numărul raportărilor privind serviciile nefuncționale ale Facebook.

Internauții au migrat pe Twitter și pe alte platforme pentru a sesiza incidentul global. Mesajele postate arată că au fost afectați utilizatori din toată lumea.

În cazul României, downdetector.com a consemnat un vârf al raportărilor în jurul orei 19, cu aproape 5.000 de incidente semnalate.

Durata neobișnuită a întreruperii serviciilor și absența informațiilor oficiale privind cauzele acestui eveniment i-au determinat pe unii să trateze situația cu umor negru, precum utilizatorul Twitter @Jaanaki30, care a distribuit următoarea fotografie.

Zi neagră pe bursă pentru Facebook

Luni, ziua care a consacrat unul dintre cele mai ample și mai de durată incidente tehnice din istoria Facebook, a adus și o corecție severă a acțiunilor acestei companii pe bursă, relatează presa internațională.

Titlurile au deschis pe pierdere și înregistrau o corecție de 5,3 procente în tranzacțiile bursiere de luni după-amiază (după ora coastei de est în SUA, n.r.), pentru a închide ziua cu o pierdere de 4,89%.

Pana care a scos din circuit Facebook și celelalte platforme deținute de companie este explicată de specialiști printr-o eroare DNS.

DNS sau Domain Name System face conversia adreselor literale în adrese numerice.

Directorul tehnic al Facebook, Mike Schroepfer, a confirmat pe Twitter că serviciile companiei sunt afectate de "probleme de rețea".

Mai mulți specialiști în retelistică și securitate informatică au estimat, la rândul lor, că problemele de la Facebook par să fie provocate de o configurație DNS.

Facebook deține controlul asupra setărilor suspectate a fi la originea problemei, ceea ce înseamnă că întreruperea serviciilor este o chestiune imputabilă Facebook și nu unui factor extern, remarcă Reuters.

Pe de altă parte, ipoteza unui sabotaj din interior nu poate fi exclusă, adaugă agenția de presă.

O problemă a DNS a provocat, în iulie anul curent, "căderea" mai multor site-uri care foloseau infrastructura companiei Akamai Technologies.

Akamai a declanșat eroarea DNS după o actualizare a configurației sistemelor informatice.

Haos și la Facebook, nu doar printre utilizatorii rețelei sociale

Un angajat Facebook a declarat pentru Reuters că toate instrumentele interne ale companiei au fost nefuncționale în timpul incidentului care a întrerupt serviciile pentru utilizatori.

Reacția companiei a fost îngreunată și de faptul că angajații, la rândul lor, au rămas fără acces la unele dintre aplicațiile de lucru.

Mulți angajați s-au plâns că nu li s-a adus la cunoștință ce s-a întâmplat.

Alții au semnalat că, după declanșarea crizei, nu au mai putut să intre în sediu.

Ultima soluție: "manual reset" în Santa Clara

O echipă restrânsă de specialiști a fost trimisă la centrul de date Facebook din Santa Clara, statul California, pentru a proceda la resetarea manuală a serverelor, arată o notă internă a companiei citată de The New York Times.

Cu circa 13 milioane de dolari venituri din publicitate în fiecare oră, Facebook a pierdut, aparent, peste 60 de milioane de dolari în timpul penei prelungite a serviciilor platformei, remarcă Fortune.

Pierderea pe bursă la nivelul zilei de luni, aproximativ 26 de miliarde de dolari, a fost mult mai mare.

Însă problemele par să nu se termine curând.

Perioada neagră continuă pentru Facebook. "Cârtița" Frances Haugen este audiată în Senat

Frances Haugen a făcut parte din echipa Facebook însărcinată cu gestionarea problemelor de integritate civică în timpul campaniei electorale pentru alegerile desfășurate în SUA pe 3 noiembrie 2020.

Haugen este audiată marți într-o subcomisie de specialitate a Senatului Statelor Unite.

Ea a fost convocată după ce a distribuit presei, Congresului și instituțiilor federale documente ce indică faptul că șefii Facebook știu că algoritmii platformei selectează conținut dăunător pentru utilizatori pentru a crește numărul de interacțiuni și, implicit, timpul petrecut în rețeaua socială.

Haugen a arătat că restricțiile impuse de Facebook în timpul campaniei electorale din SUA au fost inactivate după scrutin.

"Drept urmare, după două luni am avut revolta de la Capitoliu", a spus ea.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole